Vraagt u zich ook wel eens af wie de personen zijn die tijdens een zwemwedstrijd hard aan het werk zijn? Wie zijn de speakers, en wie verzorgt het geluid? En wie is dat meisje achter de laptop aan een tafeltje tussen de zwemmers? En die man aan dat kleine tafeltje naast de speakertafel, wat doet hij? En wat doen al die mannen met hun laptops en filmcamera’s op statief bovenaan de tribunes? Hieronder leest u meer over deze personen.

Soms geef ik aan mijn nieuwsgierigheid toe. Zo ook dit weekend toen ik drie dagen toeschouwer was bij de Amsterdam Swim Meet in het Sloterparkbad. Tussen de series en de finales is een hele zit, dus nam ik mijn kans waar en stapte vrijdag op een aantal personen af die mijn nieuwsgierigheid hadden gewekt.

De speakertafel
Aan de lange, zwartgerokte tafel bij de start zit een flink aantal personen, waaronder de twee speakers en de geluidsman. Deze drie heren zorgen ervoor dat de wedstrijd aan elkaar wordt gepraat al dan niet ondersteund door een muziekje. De man die het geluid en de muziek verzorgt, is Marwin de Jong. Marwin (zwemvader) zorgt er o.a. voor dat er een opzwepend muziekje gedraaid wordt als de jury opkomt en laat muzikaal van zich horen als er limieten of records worden gezwommen. De twee speakers zijn Tom van de Putte (student) en Jos van Kuijeren (‘wie kent hem niet’). Deze twee heren zijn het visitekaartje van de wedstrijd, zij houden zowel het publiek als de zwemmers op de hoogte van het verloop van de wedstrijd. Op de foto van links naar rechts: Tom, Marwin en Jos.

Kees Jan van OverbeekeDe kleine tafel naast de speakertafel
Aan deze tafel zit, als hij niet langs de badrand met zijn imponerende camera in de weer is, Kees-Jan van Overbeeke, de zwemfotograaf. Kees-Jan is bij vele zwemwedstrijden aanwezig en hij beschikt over een aantal serieuze camera’s met telelenzen. Zijn haarscherpe actie- en podium foto’s zijn terug te vinden op zijn website. Kees-Jan vindt het fijn als je zijn naam vermeld bij publicatie of bij het gebruik van zijn foto’s. Neem gerust contact met hem op als je vragen over zijn foto’s hebt.

ASM. LauraHet meisje achter de laptop op de zwemmerstribune
Zit je thuis en ben je benieuwd naar het verloop van de wedstrijd? Volg dan de tweets van het @KNZB Live twitteracccount. Laura schreef afgelopen vrijdag de tweets.

De mannen met hun laptops en filmcamera’s op statief
Bovenaan de tribunes tref je de mannen die aan lange tafels met het bordje ‘gereserveerd voor KNZB analysis’ achter hun laptops o.a. de races van de RTC en NTC zwemmers in kaart brengen. Eén van deze heren is Sander Ganzevles, een bewegingswetenschapper die in dienst is van de KNZB. Sander is een getalenteerde wedstrijdzwemmer (geweest) en hij blijkt in de praktijk over een gezonde dosis humor te beschikken.

De camera’s op de statieven worden bediend door een wisselend aantal heren, waaronder vaders van (bekende) zwemmers. Zij filmen de races van de RTC en NTC zwemmers, zodat dit beeldmateriaal door de race analytici en coaches gebruikt kan worden.

Dit zijn zomaar een aantal mensen die ik heb ontmoet en ik ben me ervan bewust dat er nog zoveel meer mensen zowel voor als achter de schermen actief zijn, waarvoor hulde en veel dank. Het was een bijzonder zwemweekend met veel records, limieten, een feestelijke huldiging van de WK Windsor ploeg en een soms emotioneel afscheid van diverse zwemmers (o.a. Moniek Nijhuis en Inge Dekker) die onlangs een punt achter hun topsportcarrière hebben gezet.
ganzevlesganzevles alleen