Afzwemmen

Afzwemmen of diplomazwemmen is voor de kinderen én volwassenen een groot feest. Volwassenen kunnen tijdens hun zwemles afzwemmen om hun zwemdiploma ABC of verder behalen. Voor kinderen is er 3 keer per jaar de mogelijkheid om voor ABC af te zwemmen en 2 keer per jaar voor zwemvaardigheden, snorkelen, survival en wereldzwemslagen. Elk jaar vindt het afzwemmen plaats in de maanden november/december, maart/april en juni/juli. Voor de exacte data kan je het jaarrooster raadplegen.

Aftesten tijdens zwemles

Vlak voor het afzwemmen testen de zweminstructeurs alle kinderen die voor ABC of zwemvaardigheden zwemmen. Zweminstructeurs van WVZ stellen hoge eisen aan de zwemtechniek en de conditie. Wanneer zij er zeker van zijn dat jouw kind een grote kans maakt om voor het diploma te slagen, dan krijgt hij of zij een briefje mee voor het afzwemmen. Door de hoge eisen gebeurt het zelden dat een kind zakt voor het afzwemmen en we willen zo’n teleurstelling bij het kind graag voorkomen.

Kledingvoorschriften voor Zwemdiploma’s A, B en C

Met het aftesten en het afzwemmen dienen de zwemmers met kleding te zwemmen. Ook op elke eerste lesdag van de maand krijgen alle zwemmers voor ABC de kans om alvast te oefenen met kledingzwemmen.

Zwemdiploma A en B:

  • Badkleding
  • Shirt, hemd of blouse met lange mouwen
  • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
  • Schoenen (geen water- of surfschoenen)

Zwemdiploma C:

  • Idem, nu met een jas met lange mouwen

De afzwemdag

Het afzwemmen vindt plaats op een vooraf vastgestelde zaterdagmiddag in zwembad De Veur vanaf 13.00 of later in de middag. Het tijdstip is afhankelijk van het diploma waarvoor jouw kind moet afzwemmen. Bij de ingang van het zwembad betaal je € 10 voor het diplomazwemmen. Met een Zoetermeerpas is hiervoor vrijstelling mogelijk.

Er mag 1 volwassene aan de kant van het zwembad het diplomazwemmen bijwonen. Komen er meer familieleden mee? Dan mogen zij op de tribune plaatsnemen. Zorg dat jouw kind de vereiste zwemkleding aan heeft, zie afzwemeisen.

Geslaagd

Na afloop van het diplomazwemmen maakt de beoordelingscommissie de uitslag bekend en worden de diploma’s in het clubhuis De Duik-Inn in zwembad De Veur uitgereikt.

En daarna verder

“Gelukkig, mijn kind heeft zijn zwemdiploma A. We hoeven niet meer naar het zwembad.” Nee, zo eenvoudig is het niet om je kind zwemveilig te laten worden. Pas als jouw kind het Zwem-ABC  heeft behaald is het helemaal zwemveilig. Dan pas kan een kind zich goed redden in (subtropische) zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water. De zweminstructeurs van WVZ adviseren ouders dan ook om de kinderen minimaal hun Zwem-ABC te laten behalen.