Welke wedstrijden zijn er?

Wedstrijden voor de allerjongsten

Jeugd-in-opleiding wedstrijden
Dit zijn wedstrijden voor de jongste zwemmers die nog niet aan officiële wedstrijden mogen meedoen. Zij zwemmen korte afstanden. Er is bij deze wedstrijden extra begeleiding voor de zwemmers. De jury stelt zich bij deze wedstrijden ook wat soepeler op. Omdat deze wedstrijden voor de kinderen de eerste zijn die zij meemaken, is een intensieve begeleiding bij deze wedstrijden van groot belang. Het inzwemmen, naar de voorstart gaan en het starten zelf zijn dan nog erg onwennig. Ook weten zwemmers lang niet altijd de weg te vinden in het zwembad en weten ze niet precies wat ze moeten doen als ze niet aan het zwemmen zijn.

Minioren wedstrijden
Als zwemmers de 400 meter test met succes hebben gehaald, mogen zij deelnemen aan de Minioren wedstrijden. Hiervan zijn er vijf in een seizoen, waarin in heel Nederland dezelfde programma’s worden verzwommen. Hebben de zwemmers wat meer ervaring, dan kunnen zij zich in deze wedstrijden plaatsen voor de landelijke finale, die aan het einde van het seizoen plaatsvindt. Zwemmers leren bij deze wedstrijden snel. Inzwemmen, sprintjes doen, naar de voorstart, brilletje op, slippers uit en zwemmen. Al die zaken gaan steeds gemakkelijker. De begeleiding wordt minder intensief en de coaching door de trainer wordt belangrijker. Maar hoe ‘geroutineerd’ ook, de ploegleider is nog steeds onmisbaar voor het begeleiden van de jonge zwemmers.

Arena Club Meet
De minioren nemen als team deel aan de Arena Club Meet. Die bestaat uit een voorronde binnen de Kring Den Haag en een landelijke finale. De finale is één van de hoogtepunten van het jaar en voor veel zwemmers de eerste landelijke wedstrijd waar zij aan deelnemen. Om deze reden gaan bij de Club Meet meestal ervaren ploegleiders mee, ook omdat het drukke en hectische wedstrijden zijn.

Wedstrijden voor alle zwemmers van alle leeftijden

Regiowedstrijden
De Regio West organiseert een aantal wedstrijden in het seizoen die alleen open staan voor verenigingen die bij de kring zijn aangesloten. WVZ neemt deel aan deze regiowedstrijden, waaronder de Regio Sprintwedstrijden en de Regiokampioenschappen. De regiowedstrijden zijn meestal bedoeld voor zwemmers van alle leeftijden. Soms is er een maximum aantal deelnemers per ploeg, of wordt er met limieten gewerkt. Bij kampioenschappen moeten zwemmers sneller zwemmen dan de gestelde limieten om te mogen deelnemen, bij niveauwedstrijden moeten ze juist langzamer zwemmen dan de gestelde limieten om in aanmerking te komen voor deelname. Zo zijn er voor elk niveau leuke wedstrijden.

Clubkampioenschappen
Eén keer per jaar organiseert WVZ haar eigen clubkampioenschappen. Hier nemen alle WVZ-ers aan deel, inclusief de jeugd-in-opleiding zwemmers. Deze wedstrijd is naast het hard zwemmen tegen elkaar vooral bedoeld als clubfeestje. In iedere leeftijdscategorie (onder 11 jaar, 13 jaar, 15 jaar, 17 jaar en senioren) wordt een klassement over de verzwommen afstanden bijgehouden. Aan het einde van het kampioenschap worden de winnaars in de klassementen als clubkampioen gehuldigd. Omdat er zoveel WVZ-zwemmers deelnemen, is er voor deze wedstrijd veel begeleiding nodig. Begeleiding voor de jongeren is intensief, omdat dit niet zelden hun eerste wedstrijd is.

Competitiewedstrijden
WVZ neemt als team deel aan de KNZB-competitie. Alle verenigingen die hieraan deelnemen zijn verdeeld in klassen. De eerste ploeg van WVZ komt uit in de hoogste klasse, de zogenaamde Hoofdklasse en de tweede ploeg van WVZ in de C-competitie. De competitie wordt over vier delen gezwommen en zowel minioren, junioren als senioren maken deel uit van de ploeg. Per programma kunnen de snelste twee WVZ-zwemmers punten halen voor het team. Voorafgaand aan een competitiewedstrijd wordt er dan ook flink gepuzzeld om de meest ideale opstelling te bereiken. Zwemmers kunnen zich dan ook niet zomaar afmelden voor een competitiewedstrijd. Zij dienen daarvoor toestemming te krijgen bij de trainer. Mocht u een afmelding ontvangen, verwijs de zwemmers dan ook door!

Lange Afstand Circuit
De naam zegt het al, deze wedstrijden zijn bedoeld voor de diesels onder de zwemmers. Over drie wedstrijden zwemmen zij in hun eigen leeftijdscategorie een aantal lange afstanden. Aan het einde wordt een klassement gemaakt. Ook de prestaties van de verenigingen worden bijgehouden. Deze wedstrijden zijn vaak lang (en een beetje saai voor het publiek), en erg gemakkelijk voor de ploegleiding, omdat er zeer weinig zwemmers deelnemen, en er weinig starts zijn.

Vierkamp
Samen met drie andere verenigingen organiseert WVZ een vierkamp, waarvan iedere vereniging één wedstrijd organiseert. Aan de wedstrijden doen zwemmers van uiteenlopende leeftijd mee. Per programma mag een beperkt aantal zwemmers worden ingeschreven.

Niveauwedstrijden
Dit zijn wedstrijden waar alleen zwemmers aan mogen deelnemen die niet sneller zwemmen dan de voor deze wedstrijd opgestelde limieten. Bij de stimulanswedstrijd strijden zij om de medailles met zwemmers van hetzelfde niveau en proberen zij hun persoonlijke records te verbeteren.

Overige wedstrijden
WVZ neemt op uitnodiging van andere zwemverenigingen deel aan tal van andere wedstrijden. Voorbeelden hiervan zijn de Oceanus Cup in Aalsmeer, de Hutspottrofee in Leiden, het ZVZ Sprintertje in Zoetermeer en de Aad Hendriks Trofee in ‘s-Gravenzande. Iedere wedstrijd heeft zo zijn traditie. Zo organiseert WVZ zelf in september de Zoetermeerse mijl en in december de Oudejaarswedstrijd, waarvan de oliebollen inmiddels een traditionele status hebben verworven. Deze wedstrijden zijn een goede mogelijkheid om persoonlijke records aan te vallen. Bij sommige van deze wedstrijden wordt ook een verenigingsklassement gemaakt.