Wedstrijden

In de beginfase doe je mee aan de regionale wedstrijden. Dit zijn meerkampwedstrijden. Iedereen die nog niet het 5de diploma ( barracuda ) behaald heeft mag hier aan meedoen. Deze wedstrijden worden net als alle andere wedstrijden met meerdere verenigingen gezwommen. Op de meerkampwedstrijden zwem je net als bij de techniekwedstrijden voor de wedstrijdafdelingen 4 figuren. Aan het eind van het seizoen is er een uitvoeringswedstrijd. Hier mag je een uitvoering zwemmen op muziek in een mooi badpak met glitters.

Wanneer je de basisdiploma’s hebt gehaald, kan je meedoen aan twee soorten wedstrijden: een techniekwedstrijd en een uitvoeringenwedstrijd.

Tijdens de techniekwedstrijden zwemt iedereen vier figuren. Alle deelnemers zwemmen exact hetzelfde. Dit is zonder muziek en iedereen draagt een zwart badpak en een witte badmuts. Zo kan de jury je niet herkennen en iedereen eerlijk beoordelen. Tijdens techniekwedstrijden kan je een diploma en een limiet voor nationale kampioenschappen halen.

Tijdens de uitvoeringenwedstrijd zwemt iedereen een zelf verzonnen (door de coach) uitvoering. Je draagt een mooi badpak, je haren zitten mooi en je hebt make-up op. Je kan een groepsnummer zwemmen met 4 tot 8 zwemsters. Daarnaast kan je een duet met z’n tweeën zwemmen en een solo alleen.

Er zijn regionale en landelijke wedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën. Wanneer je twee limieten hebt gehaald, mag je meedoen aan de nationale kampioenschappen in jouw leeftijdscategorie.