Veelgestelde vragen

Lestijden

Op welke dagen wordt er zwemles gegeven?
De zwemlessen (en het recreatief zwemmen) vinden op 5 dagen plaats, namelijk:

 • Maandagavond vanaf 18.55 tot 21.20 uur in zwembad De Veur
 • Woensdagavond vanaf 18.30 tot 20.15 uur in zwembad De Driesprong
 • Vrijdagavond vanaf 18.55 tot 21.15  in zwembad De Veur
 • Zaterdagmiddag vanaf 16.00 tot 17.45 uur in zwembad De Driesprong
 • Zondagochtend vanaf 9.00 tot 11.55 uur in zwembad De Veur
Wat zijn de lestijden?
De lestijden verschillen per lesdag en type zwemles. Bewaar de bevestigingsmail voor plaatsing van de wachtlijstbeheerder daarom goed. Kijk voor de exacte tijden per lesdag en lesgroep op de webpagina Lesdagen en lestijden.
Wanneer is het kijkavond, kledingzwemmen, testzwemmen en afzwemmen?
De kijkdag is in de regel altijd de eerste lesdag van de maand. Soms kan deze kijkdag op een afwijkende dag plaatsvinden wegens vakanties of feestdagen. Kledingzwemmen vindt meestal op de kijkdag plaats en in de aanloop naar het aftesten voor het diplomazwemmen. Kijk voor de bijzondere lesdagen daarom regelmatig op het jaarrooster.
In welke zwembaden vinden de zwemlessen plaats?
Zwemvereniging WVZ heeft haar clubhuis Duik-inn bij zwembad De Veur en maakt voor de zwemlessen en het recreatief zwemmen gebruik van 2 zwembaden:

 • Zwembad De Veur, wijk 19 Rokkeveen-West, Prismalaan 40, 2718 CX Zoetermeer.
 • Zwembad De Driesprong, wijk 12 Dorp, Van Stolberglaan 1, 2712 RB Zoetermeer.
Gaan de zwemlessen ook in de vakanties door?
In het jaarrooster vind je een overzicht met alle data. Tijdens de kerstvakantie en de zomervakantie vinden er geen zwemlessen plaats, evenals op feestdagen. In de kerstvakantie zijn wij 1 week dicht vanaf kerstavond. De lesprogramma’s kunnen per lesdag verschillen. Kijk daarom bij twijfel altijd het jaarrooster even na. Download hier het lesprogramma van de eigen zwemdag en hang het op een zichtbare plaats op.

Leeftijd

Hoe lang heeft mijn kind nodig om een A diploma te halen?
Een kind kan vanaf 4 jaar starten met zwemles bij WVZ. Met 5 jaar is een kind motorisch sterker waardoor het leren zwemmen gemakkelijker zal worden. Omdat elk kind uniek is, kunnen wij geen garantie afgeven voor de termijn waarop jouw kind kan afzwemmen.
Vanaf wanneer mag ik mijn kind inschrijven voor zwemles bij WVZ?
Je mag je kind vanaf de leeftijd van 3 jaar inschrijven voor zwemles. De plaats op de wachtlijst is actief, zodra je kind 4 jaar is. Je dient bij inschrijving het gevraagde inschrijfgeld over te maken.

Lesgroepen

Hoe groot zijn de lesgroepen?
Wij kijken naar het aantal kinderen per zweminstructeur. Dit aantal ligt het laagst bij de starters en wordt licht opgebouwd naarmate de kinderen vorderen. In badje 1 zwemmen ongeveer 6 tot 8 kinderen met 1 tot 2 zweminstructeurs.
Is een privéles mogelijk?
Er worden geen privélessen gegeven. WVZ werkt met kleine groepen. Waar nodig, krijgen kinderen individuele aandacht bij de zwemlessen.
Is een snelcursus of turbocursus mogelijk?
Het is niet mogelijk om bij WVZ een snel- of turbocursus te volgen. Op basis van onze ervaringen vinden wij dat dergelijke cursussen ten koste gaan van het zwemniveau.

Zwemmateriaal

Wat moet mijn kind aan met de zwemles?
Meisjes dragen een badpak of een bikini. Voor jongens zijn boxershorts niet echt aan te raden. Een boxershort geeft meer weerstand in het water, waardoor het kind de zwemslag moeilijker kan leren.
Moet mijn kind kurkjes of andere drijfmiddelen meenemen?
Tijdens de watergewenning bij kinderen die net leren zwemmen maken we geen gebruik van drijfmiddelen, maar van het eigen drijfvermogen van het kind. Tijdens het aanleren van zwemslagen is het soms best handig om gebruik te maken van drijfmiddelen en dat doen we dan ook. Je hoeft geen drijfmiddelen mee te nemen naar de zwemles.
Wat moet mijn kind aan met het kledingzwemmen?

Op alle eerste lesdagen van de maand, bij het aftesten en het afzwemmen voor ABC gaan kinderen kledingzwemmen. Hieronder staan de kledingvoorschriften. 

Zwemdiploma A en B:

 • Badkleding
 • Shirt, hemd of blouse met lange mouwen
 • Lange broek, jurk of rok tot de enkels
 • Schoenen (geen water- of surfschoenen) 

Zwemdiploma C:

 • Idem, nu met een jas met lange mouwen
Mijn kind start met snorkelles. Wat moet mijn kind meenemen?
Wij adviseren om zelf voor een snorkelbril, snorkelpijp en flippers te zorgen. In het zwembad zijn soms nog wel wat reservespullen beschikbaar, maar het is hygiënischer om de eigen snorkelspullen te gebruiken. Bij de eerste snorkelles kun je ook advies inwinnen bij de zweminstructeur over de aanschaf van de snorkelspullen. Deze spullen kun je bijvoorbeeld online kopen bij de Zwemspullenwinkel.

Afzwemmen

Hoe lang heeft mijn kind nodig om een A diploma te halen?
Een kind kan vanaf 4 jaar starten met zwemles bij WVZ. Met 5 jaar is een kind motorisch sterker waardoor het leren zwemmen gemakkelijker zal worden. Omdat elk kind uniek is, kunnen wij geen garantie afgeven voor de termijn waarop jouw kind kan afzwemmen.
Mijn kind heeft Zwem-ABC; hoe nu verder?
Jouw kind kan na het behalen van Zwem-ABC automatisch verder met Zwemvaardigheden, Snorkelen, Survival en Wereldzwemslagen. Ook hierin zit een logische opbouw voor het verbeteren van de zwemtechnieken, het leren van nieuwe zwemslagen. Op de zaterdag wordt zwemvaardigheden afgewisseld in blokperiodes met snorkelen/survival. Op de andere lesdagen kunnen kinderen deze lessen los van elkaar volgen.
Komt jouw kind van een andere zwemschool of zwemvereniging, dan is snorkelles alleen mogelijk als er minimaal Zwemvaardigheid 1 is behaald. Kijk voor ons lesaanbod op het rooster voor de Lesdagen en lestijden.

Het is ook mogelijk om bij WVZ verder te gaan met schoonspringen, synchroonzwemmen, waterpolo en wedstrijdzwemmen!

Hoe vaak per jaar is er afzwemmen?

Het afzwemmen voor ABC, snorkelen, survival en wereldzwemslagen vindt 3 keer per jaar plaats, het afzwemmen voor zwemvaardigheid 1, 2 en 3 slechts twee keer per jaar. De exacte data staan in het jaarrooster en op de kalender.

Wachtlijst

Is er een wachtlijst voor de zwemlessen?
De wachttijd voor de jonge beginners in het ondiepe bad is 2 tot 10 maanden, afhankelijk van de gekozen lesdag en de doorstroom binnen de huidige groepen. Ook voor de andere zwemlessen kan er een wachttijd zijn, omdat een specifieke les of zwemdag heel populair kan zijn. Heb je een vraag over de eventuele wachtlijst voor een specifieke zwemles voor jouw kind, neem dan contact op met de wachtlijstbeheerder.

De plaatsing gebeurt op volgorde van inschrijving en we houden daarbij rekening met de minimale leeftijd van 4 jaar. Je kunt kinderen vanaf 3 jaar inschrijven voor zwemles, maar pas met 4 jaar mag jouw kind bij WVZ zwemles gaan volgen.

Mijn kind zwemt inmiddels ergens anders en staat nog bij jullie op de wachtlijst. Wat moet ik doen?
Het kan voorkomen dat je je kind ook bij een andere zwemvereniging of -school hebt ingeschreven en dat je bericht hebt ontvangen dat jouw kind daar inmiddels terecht kan. Dat is geen probleem. Stuur wel even een e-mail naar de wachtlijstbeheerder met het bericht dat jouw kind al elders zwemt en van de wachtlijst mag worden afgehaald. Zo help je mee aan een heldere en overzichtelijke wachtlijst.
Hoe ga ik met de wachtlijst bij WVZ om?
Het beste is om jezelf of jouw kind zo snel mogelijk in te schrijven en daarbij het liefst meerdere voorkeuren voor lesdagen op te geven. Ook kun je later alsnog de wachtlijstbeheerder op de hoogte stellen van nieuwe of gewijzigde voorkeursdagen. Dit kan de wachttijd soms met enkele maanden bekorten! Neem hiervoor contact op met de wachtlijstbeheerder.

De wachtlijstbeheerder voert de plaatsingen uit op volgorde van inschrijving. Er zijn geen uitzonderingen mogelijk, op kinderen van de vrijwilligers bij WVZ na. Wanneer vrijwilligers lesgeven en hun kind op de wachtlijst staat, dan krijgt dit kind voorrang bij plaatsing.
De wachtlijstbeheerder neemt contact op, zodra er plaats beschikbaar is. Denk eraan om uw gewijzigde contactgegevens dan ook tijdig door te geven.

Mijn kind zwemt bij een andere zwemorganisatie. Kan hij/zij instromen bij WVZ?
Jouw kind kan bij WVZ instromen vanaf een andere zwemschool of –vereniging. Voor een plaatsing op het juiste zwemniveau hebben wij wel aanvullende informatie nodig. Vermeld daarom op het online inschrijfformulier bij ‘Opmerkingen’ de zwemervaring van jouw kind. Wij willen graag het volgende weten:

 1. Waar heeft jouw kind gezwommen, voor hoe lang en op welk niveau?
 2. Zwemt jouw kind in het ondiepe bad? Zo ja, is jouw kind al watervrij? Kan jouw kind zich drijvende houden op de rug en de buik? Zwemt jouw kind onder water? Laat jouw kind de eerste zwemslagen al zien: schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl?

Mochten wij nog geen duidelijk beeld hebben van wat jouw kind kan, dan kan een proefles uitkomst bieden. Met een proefles testen wij het zwemniveau van jouw kind. Die proefles bieden wij pas aan als we ook daadwerkelijk plaats hebben, zodat jouw kind daarna direct kan starten met de zwemles. Wij organiseren dit op deze wijze om een teleurstelling bij jouw kind te voorkomen.

Graag zou ik de lesdag willen veranderen. Is dat mogelijk?
Ja, dat kan. Het kan voorkomen dat de lesdag van jouw kind of van jezelf niet meer goed uitkomt en dat je wilt overstappen naar een andere lesdag. Stuur jouw verzoek om te wisselen per e-mail naar de wachtlijstbeheerder. Vermeld daarbij de volgende informatie:

 • De lesdag en het type zwemles die jij of jouw kind volgt. Bijvoorbeeld zondag in badje 1 of maandag bij Zwemvaardigheid 1.
 • Vermeld de nieuwe dag van jouw voorkeur.
 • En vermeld je telefoonnummer, wanneer snel overleg gewenst is.

De wachtlijstbeheerder neemt dan contact met je op.

Een tip: kijk bij de Lesdagen en –tijden wanneer deze zwemles ook op andere tijdstippen wordt gegeven. Het kan zijn dat de lessen op de andere lesdagen vol zijn. In dit geval kom jij of jouw kind op de wachtlijst te staan voor dit type les.

Lidmaatschap

Wat kost de zwemles of het recreatief zwemmen bij WVZ?
Zwemles of recreatief zwemmen vindt wekelijks plaats en je betaalt maandelijks hiervoor contributie via automatische incasso. Voor het recreatief zwemmen kun je ook een 12-strippenkaart aanschaffen. Voor het zwemmen met een strippenkaart betaal je een jaarlijkse lage bijdrage om als ‘strippenkaartlid’ te mogen zwemmen. De strippenkaart is maximaal 1 jaar geldig.

Ga voor meer informatie naar Contributie

Hoe schrijf ik mijn kind of mijzelf in voor zwemles of recreatief zwemmen?
 • Vul het online inschrijfformulier van WVZ zo volledig mogelijk in.
 • In de automatische bevestigingsmail staat een incassoformulier. Print deze uit, onderteken deze en stuur het op naar de ledenadministratie.
  Binnen 14 dagen ontvang je een bevestiging van inschrijving van de wachtlijstbeheerder.
 • Let op! Vergeet niet om € 10 aan inschrijfgeld over te boeken op de rekening van WVZ.
 • De wachtlijstbeheerder neemt direct of later (op volgorde van inschrijving) contact met je op, zodra er plaats is.
Hoe kan ik de contributie betalen?
De betaling van de contributie verloopt via automatische incasso. Je machtigt WVZ middels een incassoformulier. Je ontvangt direct een automatische bevestigingsmail met in de bijlage een incassoformulier. Deze dien je uit te printen en ondertekend op te sturen naar de ledenadministratie, p/a Machtildahof 8, 2719 AT Zoetermeer. Het is ook toegestaan om het document te ondertekenen en digitaal te verzenden naar ledenadministratie.

Je machtigt hiermee WVZ om maandelijks de contributie van jouw bankrekening af te schrijven. De automatische incasso vindt plaats rond de 10e van de maand.

Als ik in de loop van de maand start met zwemmen, moet ik dan voor de hele maand betalen?
Als de zwemles of het recreatief zwemmen anders dan op de 1e van de maand start, dan zal de ledenadministratie hiermee rekening houden. De contributie zal dan naar ratio in rekening worden gebracht.
Wat is de opzegtermijn van het lidmaatschap?
Het lidmaatschap geldt voor onbepaalde duur met een opzegtermijn van 1 volle kalendermaand. Je ontvangt altijd een bevestiging van de opzegging. Indien je binnen 2 weken nog geen reactie hebt ontvangen, neem dan nogmaals contact op met de ledenadministratie.
Kan ik korting krijgen op de contributie?
 • Vergoeding zwemles A diploma. Is jouw kind geboren in 2011, woont het in Zoetermeer  en volgt het in 2017 zwemlessen voor het zwemdiploma A? Dan kun je bij de gemeente een bijdrage van € 50,- in de leskosten aanvragen. Lees meer…
 • Korting met de Zoetermeerpas. Ben je in het bezit van de Zoetermeerpas met voordeelchequenummers 3, 4 en 7? Dan kun je tegen inlevering van deze cheques korting ontvangen op de contributie bij onze vereniging. De korting van de Zoetermeerpas gaat pas in de maand na ontvangst van de cheques in. Lees meer…

Let op voor ouders uit de regio’s buiten Zoetermeer. Het is niet mogelijk om bij WVZ korting te ontvangen. WVZ heeft alleen afspraken met de gemeente Zoetermeer voor korting op de contributie.

Waar kan ik het inschrijfgeld naar overboeken?
De inschrijving is pas compleet als je € 10 aan inschrijfgeld hebt betaald aan WVZ. Maak de overboeking naar rekeningnummer NL34INGB0002819489 t.n.v. Zwemvereniging WVZ te Zoetermeer.
Er is iets misgegaan met de incasso. Wat nu?
Neem zo snel mogelijk contact op met de ledenadministratie.
Mijn kind is geblesseerd, heeft een operatie ondergaan of is langdurig ziek. Kan ik de contributie tijdelijk stopzetten?
Bij een week ziekte of afwezigheid hoef je je kind niet af te melden. Is er sprake van langdurige ziekte of langdurig herstel na blessure of een operatie, neem dan contact op met de ledenadministratie. In overleg kan de contributie tijdelijk worden stopgezet.
Hoe kan ik opzeggen?
Stuur een e-mail met de opzegging naar de ledenadministratie. Vermeld hierin:

 • Jouw naam of de naam voor wie je opzegt
 • De lesdag en de les waarvoor je opzegt
 • De reden van opzegging
 • Jouw naam en telefoonnummer

De ledenadministratie zal de opzegging in behandeling nemen en hiervoor een bevestiging sturen.

Vrijwilliger worden

Ik wil mij graag als vrijwilliger aanmelden bij zwemvereniging WVZ. Waar kan ik mij aanmelden?
WVZ is een grote zwemvereniging met 1100 leden die volledig op vrijwilligers draait. Jouw hulp kunnen we altijd gebruiken met het lesgeven of het vervullen van bestuurstaken. Heb je feeling met het zwemmen en wil je in het zwembad staan om kinderen en/of volwassenen te leren zwemmen? Of heb je meer affiniteit met bestuurszaken of de webredactie en wil je hierin wat extra betekenen? Meld je als kaderlid aan via ons online inschrijfformulier en vermeld bij ‘Opmerkingen’ wat je wilt gaan doen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Contact

Graag wil ik contact met de dagleider over de zwemvorderingen van mijn kind. Kan ik de dagleider bellen of e-mailen?
We verstrekken geen contactgegevens van de zweminstructeurs en dagleiders voor contact buiten de zwemlessen om. Het beste is om zelf even voor of na de zwemles bij de zweminstructeur of de dagleider langs te lopen.
Ik heb een klacht. Waar kan ik die melden?
Heb je een klacht over het functioneren van zweminstructeurs, bestuursleden, de ledenadministratie of de wachtlijstbeheerder? Probeer het eerst te bespreken met de persoon over wie het gaat. Lukt dat niet, neem dan per e-mail contact op met de onafhankelijke klachtencommissie.

De klachtencommissie wordt ingeschakeld bij klachten over het functioneren van betrokkenen bij WVZ. Haar doel is om een onafhankelijk oordeel te vormen van de klacht en om hierover te adviseren aan het algemeen bestuur. De leden van de klachtencommissie zijn afkomstig van verschillende afdelingen of zijn geheel niet gebonden aan WVZ, waardoor de klachtencommissie bij iedere klacht een onafhankelijk team kan samenstellen.

Mijn vraag is onbeantwoord, wat nu?
Je kunt in dat geval contact opnemen via onze contactformulier of ben je op zoek naar een specifiek contactpersoon ga dan naar onze contactpagina. We proberen zo snel mogelijk jouw e-mail te beantwoorden. WVZ draait op vrijwilligers. Houd er daarom rekening mee met een eventueel langere behandeltijd.