In een sfeervol afgeladen “Sloterparkbad” in Amsterdam streden afgelopen zaterdag 7 ploegen om het landskampioenschap. Grote kanshebbers voor deze Nederlandse titel waren vooraf al toebedeeld aan WVZ, De Dolfijn of DWK. De vraag alleen was wie van de drie mocht zich na zaterdag Nederlands Kampioen noemen.

Het gouden trainerstrio Arthur van Strien, Karin van Straaten en Stefan van der Elst waren na het behalen van de tweede plaats in de finale van de nationale zwemcompetitie zeer trots.
De trainers waren zeer tevreden en hadden genoten van de inzet en enthousiasme van de zwemmers en publiek van WVZ. Het behalen van het zilver was een geweldige prestatie aldus Arthur van Strien en achteraf het hoogst haalbare gelet op de ploeg van De Dolfijn. Zij beschikten immers over bijvoorbeeld gouden medaille winnares op de 50 mtr vlinderslag zwemster Chantal Groot tijdens het EK in Eindhoven, Femke Heemskerk houder van het wereldrecord op de 100 vrijeslag estafette tijdens het EK en rugslagspecialist Nick Driebergen eveneens geselecteerd voor de Olympische Spelen.
WVZ wist lang bij te blijven door een zeer sterke jeugd hetgeen bij De Dolfijn ontbrak. Waar De Dolfijn veel punten pakte met deze NZA zwemmers verdiende WVZ weer punten met veel getalenteerde jeugdzwemmers. WVZ wist eigenlijk op de slotnummers het verschil te maken om de tweede plaatst op de 100 mtr vrijeslag jongens, 200 mtr wisselslag en 100 mtr vlinderslag meisjes en de 12×50 mtr vrijeslag estafette en afstand te nemen van DWK uit Barneveld. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen WVZ en DWK 35 seconden, De Dolfijn en WVZ 75 seconden.
Arthur van Strien was trots op z’n zwemmers bijna iedereen heeft een persoonlijk record gezwommen in een finale! Een zilveren medaille met een dikke gouden rand. Met Thijs en Jolijn van Valkengoed, beiden limieten gehaald voor de Olympische Spelen in Peking, binnen het team zou WVZ waarschijnlijk geen tweede zijn geworden. Zij zijn toch een voorbeeld voor zwemmers van WVZ en trekken anderen mee naar een hoger niveau.
Maar niet alleen Thijs en Jolijn maakten het verschil met de andere verenigingen, ook Ensger Kottering op 100 vlinderslag en 200 mtr vrijeslag, de broers Martijn, Wouter, en Sander Smeets op vrijslag (estafette), Merle Verkijk de rugslag, Géke Heinsbroek op de schoolslag en Nicole Bennis de rugslag en vrijeslag. Met dit resultaat op landelijk niveau trekt dit ook weer nieuwe zwemmers uit de regio en kan WVZ zich in de breedte uitbreiden. Dit heeft nu al tot gevolg dat het wedstrijd onderdeel van WVZ zwemwater tekort komt en wenst dat het 50 mtr bad in Ypenburg er zo snel mogelijk komt. Volgens de laatste berichten bestaat de kans dat het 50 mtr bad het laatste kwartaal 2010 of eerste kwartaal 2011 in gebruik genomen kan worden. Met meer zwemwater in het vooruitzicht wil WVZ voor de toekomst een rol van betekenis blijven spelen in de verenigingscompetitie.