Even voorstellen: Mabel Sulic

29 april 2018 | Wedstrijdzwemmen

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Wedstrijdzwemmen
  6. /
  7. Even voorstellen: Mabel Sulic

Dit seizoen zwemt Mabel Sulic bij WVZ. Mabel is afkomstig uit Kroatië en heeft in haar jeugd op hoog niveau gezwommen. Daar willen we graag meer over weten, dus laten we eens nader kennismaken met Mabel.

Mabel, vertel eens iets over jezelf: waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik kom uit Split, Kroatië. Split is de grootste plaats van de regio Dalmatië. Ik ben 24 jaar en ik ben 1,5 jaar geleden naar Nederland gekomen nadat ik mijn schooldiploma had behaald. Hierna ben ik als au pair gaan werken in Nederland bij een familie met 3 kinderen. Het leek mij namelijk leuk om te zien en mee te maken hoe het is om te leven in een ander land, ver weg van mijn familie. Nadat ik een jaar als au pair had gewerkt, besloot ik nog een tijdje hier te blijven en solliciteerde ik naar een baan bij de kinderopvang in Villa Bloom. Hier werd ik aangenomen en vandaar dat ik nog steeds in Nederland woon en dus ook werk.

Wanneer ben je begonnen met zwemmen en welke sporten heb je nog meer gedaan?
Ik ben begonnen met zwemmen toen ik 8 jaar was. Ik vind het leuk om naar andere sporten te kijken, zoals tennis, soms basketbal maar ook atletiek. Zelf zwem ik alleen en beoefen ik geen andere sporten.

Ik heb gehoord dat je hebt meegedaan aan de EYOF, de Jeugd Olympische Spelen en zelfs aan het EK korte baan. Je bent dus een zeer goede zwemster. Vertel ons eens wat je allemaal hebt meegemaakt.
Ja, dat klopt inderdaad. Ik heb meegedaan aan de Jeugd Olympische Spelen in Singapore in 2010. Dit was de eerste editie van de Jeugd Olympische Spelen en als ik het me goed herinner, verbleven we 3 weken lang in het Olympische Dorp. Dit was een hele leuke ervaring waarbij je allerlei mensen uit allerlei landen ontmoet. En het was ook bijzonder omdat je onderdeel uitmaakt van zo’n groot event.

En verder?
Daarvoor heb ik in 2007 meegedaan aan de EYOF (European Youth Olympic Festival) in Belgrado. Dit was een groot sportevenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Helaas was het weer in Belgrado niet zo goed, het was namelijk heel erg warm. Zo warm dat het op een dag zelfs 45°C was. Gelukkig haalde ik de B finale op de 200m schoolslag, dat was toen mijn beste slag.

En in 2009 heb ik meegedaan aan de EJK dat in Praag gehouden werd. Hier haalde ik de halve finale op de 200m rugslag, waar ik 14e werd. Dit was toen mijn beste seizoenstijd dus ik was daar best tevreden over.

In 2011 deed ik mee aan het EK kort bad in Szczecin in Polen. Dit was ook een hele leuke ervaring voor mij. Ik kreeg hier de kans om de snelste zwemmers ter wereld te ontmoeten en hiermee te mogen racen.

Verder ben ik vaak Kroatisch kampioene geworden en ik ben nog steeds Kroatisch recordhoudster op de 200m wisselslag (kort bad) in de categorie jeugd/senioren in een tijd van 2.15.35 (2011).

Wat is je favoriete zwemslag en afstand?
Mijn favoriete zwemslag is de rugslag en mijn favoriete afstand is de 200m. Maar ik vind de 200m wisselslag ook heel leuk.

Hoe vaak train je tegenwoordig en hoe vaak trainde je destijds in Kroatië?
Ik train nu maar 2x per week (1,5 uur), op dinsdag en zondag. Dit is een groot verschil met mijn trainingen in Kroatië waar ik 6x per week trainde, soms 2 trainingen per dag. Er waren toen dagen dat ik 5 uur in het water lag en 14 km per dag zwom. Maar ik heb een lange zwemstop van bijna 3,5 jaar gehad. Dus deze twee trainingen per week zijn nu perfect voor mij.

Wat vind je leuk aan het leven in Nederland en wat vind je minder leuk?
Ik vind het fijn om te leven in Nederland. Het is een goed georganiseerd land waar de mensen elkaar respecteren en waarderen wat je doet. Al deze redenen gaven o.a. ook de doorslag om mijn land te verlaten, want daar zijn zaken vaak minder goed georganiseerd en word je over het algemeen minder gewaardeerd en geholpen.
Waar ik niet zo van hou is het Nederlandse weer, veel regen en ook koude dagen. Ik kom namelijk uit een stad met veel zonnige en warme dagen. Ik moet nog steeds wennen aan het weer hier. Verder vind ik het (Mediterraanse) eten in Kroatië lekkerder, vooral de verse ingrediënten en lekker veel vis. Ook vind ik dat de Nederlanders veel betalen aan hun ziektekostenverzekering en belastingen. Maar al met al is Nederland een heel fijn land om in te leven. Het zegt genoeg dat ik besloten heb om hier te blijven.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik vind het leuk om te wandelen in de natuur, het liefst met een hond want ik ben dol op honden. Ik mis mijn golden retriever die in Kroatië is. Verder hou ik van fietsen, lezen en reizen.

Ik stel deze vragen in het Engels aan jou, maar kun je eigenlijk al een beetje Nederlands spreken?
Mijn Nederlands is niet zo goed. Ik spreek eigenlijk met niemand Nederlands, want op mijn werk spreek ik alleen Engels met de kinderen en mijn collega’s. En verder praten de Nederlanders heel goed Engels, dus ik ken wat basis woorden, kan het een beetje verstaan en kan wat simpele dingen zeggen. Aangezien ik besloten heb om hier te blijven, heb ik me wel voorgenomen om beter Nederlands te gaan leren.

Tenslotte, heb je nog iets dat je met ons wilt delen?
Ja, ik zou nog graag Rens willen bedanken omdat hij mij bij WVZ heeft gebracht, dat ik weer ben gaan zwemmen en ik een hoop plezier beleef aan de trainingen en de wedstrijden, nadat ik een hele lange tijd niet heb gezwommen.

Interview/vertaling: Dian de Leeuw

Archief