Van donderdag 4 mei t/m zondag 7 mei 2017 worden de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen lange baan dit jaar weer in Eindhoven gehouden. WVZ is er altijd bij en deze editie reist zij af met een grote én zeer snelle ploeg bestaande uit 21 zwemmers. Met 14 estafettes en 88 individuele starts staat er een zeer gevarieerde ploeg op de startblokken van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Van jonge zwemmers die zware programma nummers zwemmen tot en met oudere zwemmers die vol voor de medailles strijden.

Donderdag 4 mei zal Yvonne Gerritsen namens WVZ als eerste het water in duiken voor het langste nummer: de 1500m vrije slag. Een lekkere opwarmer voor de 800m en 400m later in het weekend. Vincent Eijt zal daarna van start gaan op de 1500m vrijeslag. Hij start slechts één keer. Hij kan zich dus volledig richten op deze lange afstand. De vorige keren dat hij deze afstand zwom, behaalde hij steeds een PR, dus dat belooft veel goeds. Veelvraat Nordin Termoshuizen is met 10 individuele starts een echte bikkel. Zeker als je zijn programmanummers bekijkt: van 1500m t/m 400m wisselslag en van 100m vrije slag t/m 200m vlinderslag; hij zwemt eigenlijk alles. Voor de 50 meter-nummers komt hij ‘zijn bed niet uit’. En dan heeft hij ook nog zicht op vele medailles. Op vrijdagochtend zwemmen Markus van Rest en Rens Post de 100m vlinderslag. Rens pakt bijna elke keer een PR van een seconde, dus de heren zullen het elkaar zeer moeilijk gaan maken. Zullen ze beiden onder de 1.07 gaan zwemmen…..?

Wereld Recordpoging op de 4x200m vrije slag gemengd 100+ Op vrijdagmiddag 5 mei zullen Delia Badoux, Rutger van Oosterhout, Bryan Mannaart en Isabelle Massar een poging gaan doen om een wereldrecord te zwemmen. Dit record staat nu op 8:54.27. Het WVZ-team staat ingeschreven met een tijd van 8:56.20. De meiden hebben al laten blijken dat ze in vorm zijn; qua motivatie doen ze niet voor elkaar onder. Maar, houden ze de zenuwen in bedwang? Aan trainingsijver ligt het ook niet, want drie van de vier zwemmers gaan voor het ONMK eerst nog even op trainingskamp met WVZ in Vittel.

Er zijn ook twee dames estafettes die voor een NMR gaan; de 4×100 vrij en 4×100 wissel.
Simon van Ravesteijn en Jan-Willem van den Berg treffen elkaar op de vrijdagochtend op de 200m schoolslag. Houdt Simon, als sprinter, de 200 meter vol … of zal Jan-Willem zijn race goed in gaan delen en in de laatste meters langszij komen? Ivo Roozeboom zwemt alleen maar vrije slag of rugslag, maar dan wel bijna alle verschillende afstanden. Met zicht op vele gouden plakken kan hij afgeladen huiswaarts keren, maar de concurrentie is zwaar. Onze Fransman Vincent Lapouge heeft dit keer gekozen voor het echte sprintwerk. Voor hem de 50m vrije slag, 50m schoolslag en de 50m vlinderslag. Wel zwemt hij één ‘lange afstand’, de 200m vrije slag, en hij heeft bij het NK kortebaan al bewezen dat hij deze afstand goed beheerst. Terug van weg geweest zal André Storm weer laten zien waar hij een paar jaar geleden eventjes gestopt is. Toen pakte hij de ene medaille na de andere. Nu kunnen het ‘maar’ maximaal vijf medailles zijn.

2017.ONMK LB Masters 3De jonge Masters Nicole Bennis en Manon van Strien, komen elkaar weinig tegen in het water. Zo zwemt Nicole vooral de schoolslag en wisselslag nummers en zwemt Manon vooral de rugslag nummers. Wel zullen ze met elkaar starten in twee zeer snelle dames estafettes.

Ook even weg geweest, maar nu helemaal terug, is Chita van der Goorbergh. Met haar 50m vrije slag en de 50m vlinderslag is het nog rustig beginnen, maar wie weet is dit weer een opstart naar een 1ste plek van het EK in 2018.
Linda Hoogendam heeft -naast Nordin- ook een zeer gevarieerd en zwaar programma. Zo start zij ook donderdag al met de 1500m vrije slag en sluit ze het weekend af met de 800m vrije slag. Maar tussendoor zwemt ze o.a. ook nog de 400m wisselslag. Op NK’s kan Linda altijd goed pieken, dus we houden haar eindtijden goed in de gaten. Met drie 100 meter starts, is het programma van Yvette Kilian misschien niet veel, maar kan ze zich wel volledig inspannen om onder haar inschrijftijden te duiken. Met uitstapjes naar de 200m vlinderslag op andere evenementen, zwemt Harald Mulder dit keer alleen de 100m en 50m vlinderslag. Een peulenschilletje voor iemand die de 200 meter gewend is. Petra Verstegen zwemt echt alle 50 meter nummers, zelfs in de estafettes. Met zes starts kan ze mooi bekijken op welke slag zij haar concurrentie voor kan blijven.2017.ONMK LB Masters 4

Bovenstaande foto’s zijn van Maik Helger. Hij gaat ook dit keer weer mee als één van onze trouwste WVZ-supporters en huisfotograaf. Meer foto’s zullen z.s.m. op de WVZ website geplaatst worden.

Inschrijvingen en uitslagen
Voor livetiming klik je hier en voor meer informatie over de wedstrijd klik je hier.

Verslag: Markus van Rest