Van donderdag 6 t/m zondag 9 april vond de dertiende editie van de Swim Cup in Eindhoven plaats. Dit zwemtoernooi is tevens het NK voor senioren op lang bad. Vrijwel de gehele Nederlandse zwemtop was aanwezig, inclusief de junioren en jeugd zwemmers. Ook een aantal internationale zwemtoppers verschenen op de startblokken van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Voor de jongste zwemmers stond de Minior Swim Cup (voorheen Pieter Cup) en de Junior Swim Cup op het programma. Daarnaast zijn ook de paralympische zwemnummers geïntegreerd in de Swim Cup.

RTC-WVZ-zwemmers
Tijdens het toernooi was WVZ vertegenwoordigd met de RTC-WVZ-zwemmers van zwemploeg Den Haag: Adriaan Provó Kluit, Christy Geurts, Claire Verkijk, Inge Vieveen, Rosey Metz en Thomas Jansen. Daarnaast waren Tes Schouten (RTC-WVZ, trainend bij RTC Amsterdam) en Valerie van Roon, WVZ’er en trainend bij NTC Amsterdam, ook present.

Adriaan mocht als junior 3, op de rugslag, deelnemen tussen de senioren tijdens de Swimcup. Christy zwom een sterk toernooi met veel PR’s waarvan een heel ruim PR op de 100 vlinder. Daarnaast zwom zij op de 100 meter vrij lang bad voor het eerst onder de minuut! Ook Inge dook voor het eerst onder de minuut op de 100 meter vrij lang bad. Verder zwom zij een stabiel toernooi met een mooie uitschieter op de 400 wissel. Chefanja bleef op de meeste onderdelen net wat boven haar tijden; dat leverde wel veel informatie op voor haar voorbereiding op de EJK aanstaande zomer. Thomas had wat mindere soepele races op de vrije slag, maar zwom ruime PR’s op de 200 meter vlinderslag en de 400 meter wisselslag. Anne was overgekomen vanuit Abu Dhabi en kon de eerste twee dagen deelnemen. Ondanks zijn rommelige voorbereiding en het vele reizen wist hij een PR op de 100 meter rugslag te zwemmen. Valerie eindigde in de top 10 van het sterk bezette zwemnummer op de 50 meter vrije slag (buitenlandse deelnemers inbegrepen).

2017.SwimCup Eind.TesSchoolslagtoppers Tes Schouten en Rosey Metz
Tes Schouten (2000), reeds in het bezit van EJK-tickets op de 50 en 100 meter schoolslag, wist ook dit toernooi wederom onder de EJK-limieten te zwemmen. Tes werd 3x Nederlands kampioen op zowel de 50, 100 als ook de 200 meter schoolslag. Hierbij wist ze eveneens een tweetal NL records voor 17-jarigen te zwemmen: op de 50 meter (31.84) en de 100 meter (1.08.07). Opmerkelijk is dat zij op de 100 meter schoolslag niet alleen de de snelste Nederlander was, maar zij troefde hiermee ook de sterke buitenlandse zwemmers af.

Ook Rosey Metz (2001) was goed op dreef dit toernooi. Rosey behaalde een zilveren medaille op zowel de 50 meter als de 100 meter schoolslag (1.11.35). Daarnaast zwom zij op de 50 meter schoolslag een tijd van 32.49 hetgeen haar verzekert van deelname aan de EJK in juni a.s.

Nederlands Kampioen Claire Verkijk op de 200 meter wisselslag
Op de 200 meter wisselslag is Claire Verkijk Nederlands Kampioen geworden op de 200 meter wisselslag in een tijd van 2.22.47. Ook wist Claire een NK-zilveren medaille op de 400 meter wisselslag in de wacht te slepen!

WVZ-zwemmers
Feija de Bruin, Sanjiv Gangaram Panday en Joost de Roy van Zuydewijn hadden ook de benodigde limieten om te mogen starten tijdens dit toernooi. Dat was al een prestatie op zich en zij hebben mooie resultaten behaald. Joost zwom twee dikke PR’s op zijn favoriete 100 en 200 meter schoolslag, terwijl Sanjiv meestreed op de 50 meter vrij en de 100 meter schoolslag.

Feija de Bruin behaalt bronzen medaille in paralympische klasse S10 op de 400 meter vrije slag

Voor Feija de Bruin (2004) was het haar debuut om als 12-jarige te mogen starten tijdens diverse paralympische zwemnummers. Feija komt uit in de paralympische klasse S10. Dat zij goed in vorm is, bewees zij met de bronzen medaille die zij in ontvangst mocht nemen voor haar tijd van 5.25.05 op de 400 meter vrije slag!

2017.SwimCup Eind.GroepJunior Swim Cup
Scott Jansen, Adriaan Provó Kluit, Dylano Termoshuizen en Max Visser namen op de slotdag deel aan de Junior Swim Cup. Deze wedstrijd wordt in de pauze van de Swim Cup georganiseerd. Adriaan zwom de finale van de 100 vrije slag. Max kwam ook (bijna) in aanmerking voor de finale: hij behaalde in de serie een gedeelde 8e plaats en moest een swim-off zwemmen om te bepalen wie van beiden in de finale mocht starten. Helaas kwam de swim-off voor Max heel ongunstig uit in combinatie met een ander nummer waarop hij aan de start kwam. Hierdoor heeft hij de de swim-off afgemeld en kwam daardoor ook niet in aanmerking voor de finale. Verder werd Max met een PR 4e op de 200 meter vrije slag. Scott finishte met een PR als 5e op de 100 meter schoolslag en behaalde een PR op de 100 meter vrij. Dylano zwom mee op de 100 meter rugslag en de 100 meter vrij. Hele mooie zwemervaringen met mooie resultaten van deze junioren jongens!

En zo kwam er afgelopen zondag -na vier wedstrijddagen- een einde aan dit sportieve, gezellige en succesvolle zwemtoernooi.

Voor de uitslagen klik je hier.

2017.SwimCup Eind.SanjivJoostTom  2017.SwimCup Eind.Feija