In de eerste ronde van de landelijke A-competitie heeft WVZ in Voorschoten in zwembad “Het Wedde” een resultaat neergezet waar heel zwemmend Nederland niet op had gerekend.

Voorafgaand aan de verenigingscompetitie zijn alle 15 hoofdtrainers van de deelnemende verenigingen in de hoogste afdeling door de KNZB geïnterviewd. Volgens de hoofdtrainer van WVZ zijn door de ingrijpende wijzigingen van het programma en de invoering van het nieuwe punten systeem, een goede prognose lastig te maken. Gezien de breedte van onze selectie en de uitbreiding van het aantal senioren nummers zijn wij als WVZ er zeker niet minder op geworden en is de ambitie voor dit seizoen een plaats bij de top 3 aldus Arthur van Strien.
Daar tegenover staat dat ook andere ploegen versterkingen hebben en in bepaalde leeftijdsgroepen absoluut goed scoren. Het zal gaan tussen de traditioneel sterke verenigingsploegen, welke ook het afgelopen weekend tijdens de Nationale Estafette Kampioenschappen sterk voor de dag kwamen.
WVZ is met de nieuwe aanwinsten Thijs en Jolijn van Valkengoed en Ensger Kotterink erg sterk geworden. WVZ beschikt over een zéér brede selectie waardoor volgens de deskundigen de ploeg op alle leeftijden goed bezet is.

Maar alle positieve voorspellingen moesten afgelopen zondag ook nog maar waargemaakt worden in een onderlinge strijd tussen De Columbiaan, Zeester-Meerval en WVZ op de diverse (zware) zwemonderdelen.
Het eerste serieuze zwemonderdeel de 100 mtr schoolslag werd zeer goed vertegenwoordigd door de top van Nederland. Met name Jolijn van Valkengoed en Ellen van de Velde werden respectievelijk één en twee op deze afstand in een tijd van 1.09.84 en 1.13.48. Bij de senioren zwom Thomas Kersten op de 200 mtr schoolslag een persoonlijk record in een tijd van 2.32.40. Merle Verkijk zwom naar een verdienstelijke eerste plaats op haar favoriete zwemnummer de 100 mtr vlinderslag in een persoonlijk record van 1.11.34. Op de 200 mtr rugslag werden in programmanummer 13 de meeste punten verdiend door Ensger Kotterink en Marciano Lynch, zij zwommen samen maar liefst 12 seconden aan punten bij elkaar in zeer goede persoonlijke records. Ensger en Marciano zwommen respectievelijk een tijd van 2.19.98 en 2.28.20 en werden hiermee uiteraard eerste en tweede op dit onderdeel. Vervolgens zwommen Ensger en Marciano op de 100 mtr vlinderslag in programma nummer 25 wederom de sterren van de hemel en zwommen persoonlijke records in respectievelijke tijden van 1.02.28 en 1.07.10. Één van de opmerkelijke wijzigingen in de verenigingscompetitie zijn de lange afstand nummers. Op de 400 mtr vrijeslag hebben Maaike van den Brand en Jolijn van Valkengoed hun tijden sterk verbeterd. Jolijn werd eerste in een tijd van 4.25.39 en Maaike derde in een tijd van 4.44.63. Een droomstart van de verenigingscompetitie voor WVZ is niet overdreven te noemen. Heel zwemmend Nederland zal uiteraard tijdens de tweede ronde WVZ op de voet volgen.