De Infrastructuur wedstrijdzwemmen van de KNZB
De KNZB is in 2009 begonnen met het neerzetten van de  ‘Infrastructuur Wedstrijdzwemmen’, met als doelstelling het tijdig herkennen van talentvolle zwemmers, en hen de faciliteiten en services te bieden binnen om de absolute wereldtop te behalen. 

Naast de al bestaande nationale en regionale trainingscentra (NTC’s en RTC’s) zijn de zogeheten TalentCentra (TC’s) in het leven geroepen: een zestiental sterke verenigingen, die binnen een bepaalde regio de eigen talenten maar ook die van de omliggende verenigingen de extra faciliteiten en services bieden, als voorportaal voor  de RTC’s en de NTC’s.

WVZ Wedstrijdzwemmen als TalentCentrum
De topprestaties en het plezier die onze vereniging zo kenmerken zijn geen toevalstreffers. Er wordt gewerkt in een professionele en innovatieve structuur, waarbij we ons duidelijk richten naar de KNZB structuren.

Sinds 2009 heeft WVZ Wedstrijdzwemmen de status van TC. Deze status hebben we verdiend op basis van onze sportieve prestaties in het verleden, en het onze ambitieuze plannen voor de toekomst. WVZ Wedstrijdzwemmen bedient als TC de regio Haaglanden, en werkt binnen het TC-cluster nauw samen met  De Columbiaan (Voorhout) en MNC (Dordrecht).

Opbouw WVZ Wedstrijdzwemmen
WVZ Wedstrijdzwemmen heeft een opbouw die zowel topsport als breedtesport mogelijk maakt. In onderstaand figuur is weergegeven hoe de opbouw is.

Opbouw WVZ WedstrijdzwemmenDe ‘breedtesport basis’ dient voor alle beginnende zwemmers als het FUNdament voor het wedstrijdzwemmen binnen WVZ.  Binnen ‘breedtesport vervolg’ worden de technieken verder uitgebouwd en wordt het trainingsprogramma intensiever.

Binnen ‘intensief sporten’ zwemmen de leden die graag intensief willen trainen maar die geen topambities hebben Gemiddeld worden 5 tot 7 trainingen per week door deze groep gevolgd.

Het segment ‘topsport‘ bestaat uit zwemmers die over het talent en de ambitie beschikken om de absolute top te behalen. Gemiddeld worden 8 tot 10 trainingen per week gevolgd, en er is een intensieve begeleiding op kracht– en landtraining, voeding en bijvoorbeeld fysiotherapie.

Binnen het segment ‘topsport’ bevinden zich ook de zwemmers die binnen de TC-kwalificaties vallen. Daarbij zitten ook zwemmers die lid zijn van andere verenigingen, maar binnen WVZ de extra faciliteiten en services aangeboden krijgen die vallen binnen de infrastructuur wedstrijdzwemmen.