Bij de Swimcup in april was Valerie geselecteerd voor de 4×100 vrij estafette meisjes voor de Europese Jeugdkampioenschappen. Na een lange voorbereiding (met tussendoor nog een succesvol meetmoment bij de NJJK) was het gisteren eindelijk zo ver: de EJK ging van start! Dit jaar is dat kampioenschap dichtbij huis, namelijk in Dordrecht. Een mooie kans dus voor diverse WVZ-ers om de prestaties van Valerie van dichtbij mee te maken en de mooie openingsact te zien die de organisatie voor deelnemers en publiek in petto had.

De estafette stond meteen op de openingsdag op het programma; in de serie zwom Valerie al een degelijke race. Daardoor mocht ze ook deel uitmaken van het team dat in de finale aan de start kwam. Als slotzwemster overtrof ze zichzelf en bracht ze Nederland zelfs nog dicht bij een medaille. Het werd uiteindelijk een 5e plek (0.4 achter het brons), waarbij Valerie in 56.64 (!!!) bijna een seconde sneller zwom dan in de ochtend en de snelste tijd van het Nederlandse team neerzette. Samen met Kim Busch, Frederique Janssen en Tessa Vermeulen behaalde Valerie de tweede tijd ooit door een Nederlands jeugdteam op dit onderdeel gezwommen.

Door haar sterke optreden heeft Valerie ook een plek afgedwongen in de gemengde estafette 4×100 vrij (2 jongens + 2 meisjes) die vandaag op het programma staat. De series zijn al geweest; daarin heeft Valerie wederom een goede race gezwommen. De ploeg gaat als 3e door naar de finale, waarbij de beide jongens uit de serie worden vervangen. De opstelling van de meisjes blijft ongewijzigd. Er liggen zeker kansen voor dit team, dus wie weet gebeuren er vanavond mooie dingen!

Via http://www.ejcswimming2014.com/nl/competitie/live-timing-nl kan je de uitslagen van de EJK volgen.

 

Valerie als slotzwemmer bij de 4×100 vrij serie, baan 2.