Terugblik ONMK lang bad 2018: sportief, organisatorisch èn financieel een groot succes!

09 oktober 2018 | Voorpagina, Wedstrijdzwemmen

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Wedstrijdzwemmen
  6. /
  7. Terugblik ONMK lang bad...

Afgelopen voorjaar vonden de Open Nederlandse Master Kampioenschappen lang bad 2018 plaats. Van 3 t/m 6 mei werd in het Haagse Hofbad door 811 master zwemmers afkomstig uit 49 landen gestreden om de ereplaatsen en werden WR’s, NR’s en PR’s gezwommen. Maar uiteindelijk zwom iedereen ook vooral voor de fun!
Zwemvereniging WVZ uit Zoetermeer had de organisatie van dit toernooi in handen. En met zoveel enthousiaste reacties van zowel zwemmers, officials, vrijwilligers, het publiek èn het feit dat het kampioenschap ook financieel een groot succes is gebleken, is het niet meer dan logisch dan dat ik navraag doe bij de organisatoren.

Wat is het geheim achter dit succes?
Zo komt het dat ik tegenover Delia Badoux en John Stoffer zit in het clubhuis van WVZ bij zwembad De Veur. Delia (38 jr.) en John (55 jr.) zijn het kloppende hart van het organiserend comité. Naast Delia en John maken ook Susan Breugem, Chita van den Goorbergh, Richard Koudijs, Markus van Rest en Stefan Vrolijk deel uit van dit geoliede team. Zij zijn allen WVZ-master zwemmers en zwommen het kampioenschap zelf ook mee.

Zelf had ik nog niet eerder een masterwedstrijd bezocht, laat staan een masterkampioenschap. En omdat er een oproep voor vrijwilligers was, had ik mij opgegeven om te helpen. ‘Side-kick speaker’ werd het op de donderdagmiddag, de opening van het kampioenschap. Gezeten naast de speaker viel mij direct de enthousiaste sfeer op. Zwemmers van allerlei leeftijden liepen voor de speakertafel langs. Zo was ik getuige van de allereerste medaillewinnaar: Bob Berg (1933). Deze krasse knar wist in de categorie 85+ een nieuw Nederlands Masters Record te zwemmen op de 1500m in een tijd van 35.00.05. Dat is toch niet te geloven?

Om te beginnen zou ik graag iets meer over jullie willen weten, waar kennen jullie elkaar van?
Delia: Ik zwem al vanaf mijn 8e jaar en ik ken heel veel WVZ’ers uit mijn jeugd. Ik heb eerst in Den Haag gezwommen bij DSZ. Ik ken John al vanaf mijn 17e, toen hebben wij namelijk allebei dezelfde trainerscursus gevolgd. Later ben ik gaan zwemmen bij ZVZ, een zwemvereniging in Zoetermeer. Hier zwom een grote groep masterzwemmers, waaronder ook John.
John: Ja, dat klopt. Ik ben 7 jaar hoofdtrainer bij ZVZ geweest en heb daarna een mastergroep opgezet bij ZVZ. Die cursus was een zogeheten trainers A-cursus. Hiervoor moesten we toen nog 1 week intern en was het de bedoeling dat de theorie direct in de praktijk werd gebracht. Je moest voor je eigen zwemmers zorgen. En ach, ik herinner me ineens, het is misschien niet zo leuk om te vertellen, dat er toen een iemand was die gereanimeerd moest worden. Dat was vrij heftig en gelukkig is het goed afgelopen. Verder is het ook nog leuk om te vertellen is dat ik ooit, samen met Karin van Straaten, de Koninkrijkspelen heb meegemaakt als trainer. Dat was een uitwisselingsprogramma. Hier werden allerlei sporten beoefend. Dat was ergens medio 2007. Delia: Ongeveer drie jaar geleden zijn alle master zwemmers van ZVZ naar WVZ overgestapt. En zodoende heeft WVZ nu een grote, hechte groep masterzwemmers.

Vertel eens, hoe is het gekomen dat jullie dit toernooi hebben georganiseerd?
Delia: Dat voert terug naar 2014 toen John en ik de organisatie van het ONMK Lang Bad hadden gedaan. Dat was trouwens ook in het Hofbad. En in die tijd waren wij beiden nog lid van ZVZ. We hadden dus al ervaring en we hadden een draaiboek klaarliggen. We vonden het gewoon super leuk om dit nog eens te doen.
John: Om zo’n kampioenschap te mogen organiseren moet je eerst solliciteren bij de KNZB. In eerste instantie hadden we graag een kort bad kampioenschap georganiseerd, maar dat was zwemagenda technisch helaas niet mogelijk. Dus zo kwamen we op dit kampioenschap uit. Gelukkig kregen we groen licht van de KNZB en konden we aan de slag gaan. Natuurlijk begin je eerst met het budget en de begroting. Het toernooi moet namelijk altijd doorgaan. Dus je begroot in eerste instantie op een minimum aantal deelnemers met de hoop dat er meer inschrijvingen zullen zijn en dus de inkomsten zullen toenemen. Pas daarna komen zaken zoals locatie, takenverdeling en officials aan de orde. Het werven van officials is in samenwerking met Regio West gegaan en dat was vrij snel rond. De scheidsrechters, starters en de jurytafel: deze personen worden toegewezen door de KNZB.

In oktober vorig jaar zijn we echt begonnen met de voorbereidingen. En naar mate de datum steeds dichterbij komt, worden de werkzaamheden intensiever. Ik vind trouwens wel dat er tegenwoordig meer druk ligt op de schouders van de organisatoren. Waarschijnlijk komt dat door de toename van het social media gebruik. Verder komen er allerlei vragen op je af, zoals bijvoorbeeld vragen uit het buitenland: ‘Ik arriveer een paar dagen eerder, waar kan ik nog even trainen’? Met de beantwoording van dit soort vragen ben je wel even bezig, maar het hoort erbij en we vinden het leuk om het iedereen naar de zin te maken.

Hoe verliep het kampioenschap?
Delia: Het is een master wedstrijd, dus er hangt een meer relaxte sfeer dan bij andere zwemwedstrijden. Er is respect en vriendschap tussen de zwemmers, van oud tot jong en er wordt ook nog eens op hoog niveau gezwommen. Er wordt vaak geapplaudisseerd voor elkaar. En mensen komen elkaar vaak tegen bij wedstrijden dus er ontstaan hechte vriendschappen.

Wat waren de sportieve hoogtepunten?
John: Er waren heel veel zwemmers, met deze keer zelfs 27 WVZ estafette inschrijvingen. Dat is meer dan andere edities. Verder was het opvallend dat er veel meer 200+ inschrijvingen waren. Leuk om te vermelden is dat Monica Heinsbroek (trainster WVZ) voor het eerst sinds lange tijd weer is gaan zwemmen en heeft meegedaan op de 4×50 wissel (rugslagzwemster) en de 4×50 vrij. Dat we zoveel estafette inschrijvingen hadden was omdat er veel zwemmers sinds lange tijd weer een wedstrijd hebben gezwommen. Naast Monica zijn ook Sabine Koudijs, Susan Breugem, Richard Koudijs, Stefan Vrolijk, Martine van der Heide en Marcel Thijsse het water in gedoken. Deze laatste drie genoemden hebben daar een leuke herinnering aan.
Delia: Ik zwom vroeger altijd met Martine en Marcel en daarom was het extra leuk dat we nu weer een estafette samen konden zwemmen (4×50 wissel). Ik kan nog wel meer leuke WVZ-weetjes vertellen. Zo zwom Leonie van Noort ook mee, ook al vindt ze het nog te vroeg om nu al aan masterwedstrijden mee te doen.
Op de 4x100m vrije slag (Delia, Manon, Isabelle, Leonie) hebben we het NMR verbeterd. Dit was tevens een WMR, maar dit wordt helaas niet door de Fina erkend, omdat we een 20+ zwemmer in ons team hadden. In Nederland worden 20+ zwemmers trouwens wel officieel als masterzwemmers erkend. Het is een leuk sportief vooruitzicht voor ons als we straks allemaal 25+ zwemmers zijn.

En oh ja, ook nog leuk om te vertellen is dat Yvonne Gerritsen, die vorig jaar de official cursus heeft behaald, nu al 3 dagen aan de slag mocht als official bij dit kampioenschap omdat WVZ de organisator was. Er was zelfs een ochtend iemand ziek, waarop de scheidsrechter aan mij vroeg of ik Yvonne kon bellen of ze nog een extra ochtend wilde komen. Verder dienden zwemmers bij mij een verzoek in met wie ze graag de estafette wilden zwemmen.

Delia, hoe is de combinatie van organisator/zwemster bevallen?
Ik heb van tevoren rekening gehouden met de inschrijving van mijn zwemnummers. Het is wel zo dat ik minder heb gezwommen hierdoor. Maar dat is een bewuste keuze geweest waar ik absoluut geen spijt van heb. En ik vind het echt heel erg leuk om de wedstrijdleiding te doen. Want dan regel je ad hoc van alles. John: Wij zijn gewoon een goed duo en kunnen heel fijn samenwerken. En daarnaast hebben we heel veel mensen om ons heen die precies weten wat ze moeten doen.

John, heb jij nog een leuke anekdote te vertellen?
Uhm, even nadenken hoor. Er deden 48 buitenlandse verenigingen mee. We hebben veel complimenten ontvangen. Zo hebben we van een Griek te horen gekregen dat hij deze wedstrijd veel leuker vond dan het EK Masters in London. Nou, dat is natuurlijk heel leuk om te horen.Maar het allermooiste compliment dat we na afloop ontvingen was van het personeel van het Hofbad. Zij gaven aan dat het ontzettend goed was georganiseerd, zelfs nog beter dan de Haagse Swim Cup.
En heb je zelf nog gezwommen John? Ja, ik heb op 1 afstand meegedaan, de 4×50 vrij (200+) samen met Susan, Chita en Vincent. Dat vond ik prima zo.

Wat kunnen jullie over de sponsors vertellen?
Delia: We hebben heel nauw samengewerkt met de Zwemspullenwinkel van Marcel Thijsse. Hij heeft ons heel fijn geholpen met o.a. de sponsoring van de kleding. Dit uiteraard ook in samenwerking met Arena, de officiële sponsor van de KNZB. We hebben veel complimenten gekregen over de mooie koningsblauwe shirts van de vrijwilligers en het organiserende comité.

John: We hadden vanaf het eerste moment besloten om een goed doel te verbinden aan dit kampioenschap. Dat hadden we vier jaar geleden ook gedaan en dat was goed ontvangen. We hebben gekozen voor Kika, een organisatie die geld inzamelt voor kinderkanker. We hebben 300 Kika beertjes ingekocht; kleine en grote beertjes. De kleine beertjes zijn uitgereikt bij Nederlandse records en de grote beertjes waren voor Europese of Master records. Het bedrag dat we hebben uitgegeven aan de inkoop van de beertjes is bestemd voor Kika. We zijn heel trots om te kunnen melden dat we 2.000 euro voor Kika hebben opgehaald!

Jullie hadden een heel origineel ONMK-logo ontworpen dat is gebaseerd op het (strip)figuur Haagse Harry. Vertel daar eens iets meer over.
Delia: Mijn zusje die grafisch vormgeefster is, heeft het logo ontworpen van de Haagse ooievaar en die is gebaseerd op de kleuren van WVZ. Onder de ooievaar staat de Haagse tekst: ‘Aupe Neidâhlandse Mastâhs Kampioenschappe De Haag’. Grappig om te vertellen is dat tijdens een vergadering Markus van Rest zich afvroeg ‘wat die Duitse tekst onder het logo te betekenen had’. We hebben hem toen hardop de Haagse tekst laten lezen.

Is er ook nog iets tegengevallen eigenlijk?
Allebei vol overtuiging: Je gelooft het waarschijnlijk niet, maar we hebben weinig tot geen wanklanken gehad. Geen grote problemen althans, want je hebt natuurlijk altijd wel iets om op te lossen. Ja, en dan vallen we misschien in herhaling, maar we hebben alleen maar blije mensen gezien. Op de tribunes stond het publiek te dansen en op een gegeven moment deden zelfs de officials mee. Dat kwam natuurlijk ook door de toffe muziek die werd verzorgd door Nordin Termoshuizen en zijn vader.  Misschien toch nog iets dat tegenviel: de geringe persbelangstelling. Er werd niks opgepikt door de (lokale) pers. Een gemiste kans wat ons betreft, maar het doet niets af aan het succes van dit kampioenschap!

En last but not least: onlangs is de financiële eindafrekening van het kampioenschap bekend geworden. Wat kunnen jullie hierover zeggen?
Beiden: Van tevoren hebben wij financiële afspraken gemaakt met het bestuur van WVZ. WVZ heeft destijds toegezegd om financieel garant te staan en als tegenprestatie werd afgesproken dat een positieve opbrengst ten goede zou komen aan WVZ: één helft bestemd voor de wedstrijdzwemmers en de andere helft bestemd voor de masterzwemmers. Daarnaast zou de sponsoropbrengst ten goede komen aan de masterzwemmers.

We kunnen nu met trots melden dat we met een positief bedrag de eindstreep hebben behaald en dit betekent dat zowel de wedstrijdzwemmers als de masterzwemmers binnenkort een leuk bedrag zullen ontvangen.

Graag bedanken wij nogmaals WVZ voor het vertrouwen dat zij in ons hebben gesteld en bedanken wij onze sponsors: Van Brero & Breugem, Amma de Bruin b.v., Bèta industrie en Zwemspullenwinkel.
MO-TION massagepraktijk, MIERO massagepraktijk, Lof Catering en Kika hebben respectievelijk de massage, catering en de beertjes verzorgd. Zonder hulp van al deze partijen hadden wij dit prachtige kampioenschap niet kunnen realiseren.

Interview: Dian de Leeuw

Archief

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

WVZ gebruikt cookies alleen voor functionele doeleinden om de website goed te laten werken. Uw persoonlijke informatie wordt niet bewaard en dus ook niet doorgestuurd naar andere partijen. Wij maken ook geen gebruik van advertenties.
Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om de website goed te laten functioneren. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen in je browserinstellingen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten