Tijdens het Nederlands Junioren Kampioenschap afgelopen weekend in Dordrecht heeft WVZ twee Nationale records gezwommen. Met name de jongens junioren 3 en 4 hebben onder leiding van Karin van Straaten, Richard Koudijs en de broers Martijn, Sander en Wouter Smeets het ere metaal bij elkaar gezwommen.

Het Nederlands Kampioenschap verdeeld over drie dagen van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 februari zal met 59 individuele- en 6 estafette starts een nimmer te vergeten herinnering blijven voor WVZ. Op de eerste dag van het toernooi zwom de WVZ ploeg op de 4×200 meter vrije slag een nationaal record. Op papier kon het record de jongens niet ontgaan. Marciano Lynch opende met 2.00.59, waarna de opmerkelijk snelle Niek Peereboom (twee weken geleden overgekomen van ZV Zoetermeer) met 1.59.94 de basis legde voor dit record. Olivier Nass volgde met een mooie 2.04.68 en vervolgens maakte Philippe Rivard het karwei schitterend af met 1.55.50. Het nieuwe record staat vanaf vrijdag op 8.00.71, 6 seconden sneller dan het oude record van ZC Valkenburg.
Eerder die ochtend zwommen de meisjes junioren 3 en later op de 4×200 meter vrije slag een prima persoonlijk record en behaalden Maud Hoofs, Carina Klees, Sabine Koudijs en Sanne van Es een 6de plaats in een tijd van 9.26.08.
Op de individuele afstanden waren het de jongens van WVZ die op de 200 meter rugslag een spraakmakend resultaat hebben neergezet. In een zinderende finale maakten Ensger Kotterink en Marciano Lynch er een waar spektakel van. Met een zeer klein verschil werd Ensger Nederlands kampioen in een persoonlijk record van 2.11.17 en pakte Marciano het zilver in een eveneens persoonlijk record van 2.12.09. Philippe Rivard volgde het goede voorbeeld en greep helaas, met een vinger top verschil, net naast het goud, maar was ondanks een tweede plaats zeer tevreden met zijn zilveren medaille in een persoonlijk record van 2.08.74. De meisjes junioren 2 behaalden dan wel geen medaille op de 200 meter rugslag maar waren de prestaties van Elisabeth Rivard, Lisa van den Eng en Nicole Bennis uitstekend te noemen en zwommen allen persoonlijke records.
Marciano had nog genoeg energie over om op de 50 meter vrije slag voluit te gaan en op één na alle andere concurrenten achter zich te laten en een begeerde zilveren medaille om te laten hangen in een persoonlijk record van 25.07.
Het ochtend programma op de tweede dag van het NK begon voor de jongens met de 200 meter vrije slag. Na het behaalde nationale record de dag ervoor waren de verwachtingen hoog gespannen. Bij de jongens junioren 3 werd Ensger Kotterink Nederlands Kampioen in een A+ tijd van 1.57.06 en behaalde Marciano Lynch een bronzen medaille op deze afstand.
Philippe Rivard werd bij de jongens junioren 4 zeer verdiend tweede, na alle trainingsarbeid van afgelopen seizoen, en pakte het zeer gewilde zilver in een persoonlijk record van 1.55.88.
Enkele programma’s later stond het favoriete zwemonderdeel van Philippe alweer te wachten. De ontbrekende individuele gouden medaille zou gelet op zijn inschrijftijd hem eigenlijk niet kunnen ontgaan en wist deze verwachting ook waar te maken in een spannende eindstrijd. In een persoonlijk record van 2.09.25 werd Philippe tijdens de huldiging de gouden medaille omgehangen.
Marciano Lynch had voor het onderdeel de 100 meter rugslag zijn zinnen gezet op een eerste individuele gouden medaille. Uiteindelijk werd Marciano Nederlands Kampioen in een persoonlijk record van 1.00.70 met meer dan één seconde verschil op de nummer twee.
Het tweede Nationale Junioren Record werd door WVZ gezwommen op de 4×100 meter vrije slag. Op dit koningsnummer waren Ensger Kotterink(54.93), Marciano Lynch(54.04), Remon van Mil(54.78) en Philippe Rivard(52.17) verantwoordelijk voor dit resultaat in een top tijd van 3.35.92.
Philippe Rivard was met 4.36.51 een voortreffelijk kampioen op de 400 meter wisselslag , die zelfs het Kampioenschapsrecord van Sander Ganzevles (4.35.16) in het vizier had. De dit jaar ‘doorgebroken’ WVZ-zwemmer was bovendien veel sneller dan de winnaar van vorig jaar Arvid Munsters (4.43.82).
Op het slot onderdeel van het toernooi was WVZ (nog nimmer meegedaan op dit onderdeel tijdens een NJK) favoriet voor de winst op de 4×100 meter wisselslag, maar leek het erop dat Luctor et Emergo na de rappe schoolslag roet in het eten ging gooien. Philippe Rivard kon daar ‘slechts’ 1.09.04 tegenover stellen. Een wisselslag estafette wordt immers vaak op de schoolslag beslist. Daar dacht Ensger Kotterink anders over, want via zijn 58.82 bracht hij WVZ weer riant aan de leiding. Remon van Mil maakte het karwei af in 55.22 en zo was de derde estafettezege voor WVZ een feit in 4.04.05 (slechts 0,05 boven de tijd waarmee ZC Valkenburg vorig jaar kampioen werd). Marciano Lynch zwom in het winnende team de rugslag.
In het speedoklassement werd op basis van het totaal aantal behaalde medailles Ensger Kotterink eerste en Marciano Lynch derde in hun leeftijdscategorie en Philippe Rivard werd eerste in zijn leeftijdscategorie. In het algemeen ploegen klassement werd WVZ derde.