Op zaterdag 11 april jl. gingen 9 zwemmers (Maud,Sabine,Nicole,Timo,Stanley,Aylin,Elisabeth,Lisa en Sanne) van WVZ en 1 van D’elft (Amber) naar Amsterdam voor een talentinfodag, georganiseerd door de KNZB. Je kon deelnemen aan deze dag als je voor de winter of de zomer NJK (Nederlands Kampioenschap voor Junioren) een individuele limiet had gehaald. Ook ouders en trainers van de deelnemers waren uitgenodigd om deze dag bij te wonen. Het eerste gedeelte van deze dag werd gehouden in het gebouw van de Academie voor Lichamelijke Oefening.
Deze dag stond in het teken van de slagefficiëntie bij de borstcrawl. De bondscoach voor de junioren, Yvonne van Heijzen, heette iedereen welkom en startte deze dag met een korte inleiding. Daarna werd in een workshop uitgelegd wat wordt bedoeld met slagefficiëntie. Door een goede slagfrequentie (hoe vaak haal je je armen door het water) en slaglengte (waar steek ik mijn hand in en waar er weer uit) kun je je snelheid verhogen. Belangrijk hierbij is dat je zo weinig mogelijk weerstand van het water ondervindt.
In de tweede workshop ging het over het focussen op wedstrijden; hoe bereid je je voor op een wedstrijd en wat wil je bij de wedstrijd bereiken? Hierbij gaat het om niet om de zogenaamde resultaatdoelen (bijvoorbeeld; ik wil een limiet halen), maar om procesdoelen zoals een onderwaterfase van zoveel meter of zoveel beenslagen na een keerpunt, lange slaglengte, goede start. Als je deze doelen voor jezelf hebt behaald, kan het wel zo zijn dat je bijvoorbeeld wel de limiet hebt behaald. Het behalen van de limiet is niet het doel, maar wel de manier waarop je deze limiet kunt halen.
Gelukkig scheen tussen de middag het zonnetje lekker, zodat we buiten met z’n allen onze boterhammen konden opeten . Na de lunch werden de trainers en zwemmers in het Sloterparkbad verwacht voor een training van 2 uur om het geleerde van de ochtend nu in de praktijk te gaan brengen. Na het inzwemmen werden de zwemmers in drie groepen verdeeld en elke groep ging langs drie verschillende “stations”. De stations waren:

  • slagfrequentie
  • slaglengte
  • stroomlijnen

De training werd afgesloten met een estafette, waarbij de zwemmers een baan achteruit moesten borstcrawl. Voor de een was dit een makkie, voor de ander een wat moeilijkere opdracht. Al met al was dit een leuke afsluiting van een leerzame dag.