Een sponsor heeft onlangs WVZ verblijd met een nieuw trainer-zwemmer communicatiesysteem. WVZ is de sponsor – die anoniem wenst te blijven- zeer dankbaar en is verheugd om deze nieuwe techniek bij WVZ Wedstrijdzwemmen afdelingsbreed te kunnen inzetten.

Hoe werkt zo’n communicatiesysteem eigenlijk?
Het waterproof systeem bestaat uit headsets en een zender die gebruikt worden tijdens een training aan zwemmers: er zijn 10 headsets voor de zwemmers en 2 zenders voor de trainers.  Op deze manier kunnen trainers tijdens de trainingssets techniekaanwijzingen en feedback aan de zwemmers geven. Een voordeel hiervan is dat de trainer de set niet hoeft te onderbreken of te wachten totdat een zwemmer heeft aangetikt. Er kan nu direct tijdens het zwemmen een aanwijzing worden gegeven en ook meteen worden teruggekoppeld of deze goed wordt uitgevoerd. Doordat alle zwemmers op hetzelfde kanaal luisteren worden instructies die aan een individuele zwemmer worden gegeven ook door de andere zwemmers opgepikt. Die kunnen hiermee ook hun voordeel doen.

Wanneer en voor wie wordt dit systeem ingezet?
Het systeem zal vooralsnog (afdelingsbreed) worden ingezet bij trainingen van de junioren en ouder, omdat de praktijk heeft uitgewezen dat in deze leeftijdscategorieën de inzet hiervan het meest effectief is. Bij een aantal andere KNZB talentcentra zijn in de afgelopen periode goede ervaringen met het systeem opgedaan en heeft de inzet ervan geleid tot een positieve invloed op de uitvoering van de zwemtechniek door de zwemmers. Afgelopen week is het systeem door Richard en Tom bij een aantal trainingen uitgeprobeerd. Trainers en zwemmers reageerden enthousiast op deze technische innovatie. Het kan haast niet anders of dit gaat leiden tot positieve resultaten in de toekomst.