Trainingskampen zijn een fenomeen in de sport, maar wat is een trainingskamp nu eigenlijk? En wat maakt een trainingskamp nu zo belangrijk? De woorden training en kamp hebben op zich al een duidelijke betekenis, maar samen staan ze voor een hele goede en daarnaast leuke tijd! 

Een trainingskamp is een periode van zware training met een groep sporters op een andere plek, dan waar men in de thuissituatie traint. Het hoofdbestanddeel bestaat uit trainen. Dit roept natuurlijk weer andere vragen op… Waarom train je nu eigenlijk? En daarnaast de vraag waarom je dat op een kamp doet. Tenslotte is het de bedoeling, dat een kamp een succes wordt. Dat levert dan een extra vraag op, namelijk hoe je ervoor zorgt dat je het maximale uit jezelf haalt op dat trainingskamp. 

Trainen

Trainen op zich is eigenlijk niet goed voor je lichaam, dus waarom doe je dat dan en hoe word je er beter van? Door (hard) te trainen raken je spieren een heel klein beetje beschadigd. Hierdoor krijg je regelmatig spierpijn. Je lichaam denkt dan: “Dit gebeurt mij niet nog een keer!” en herstelt sterker dan daarvoor. Aan het effect van trainen heb je dus pas iets, als je ervan herstelt. Vandaar dat rusten voor sporters erg belangrijk is. Krijgt je lichaam niet genoeg rust en tijd om te herstellen, dan kun je blessures oplopen of zelfs overtraind raken. 

Trainen op een kamp

De redenen om te trainen op een kamp kunnen heel verschillend zijn, maar het uiteindelijke doel van een trainingskamp is om er op sportief gebied beter van te worden. Vandaar dat je ook moet weten waarom je traint. Op een trainingskamp zal elke sporter meer en zwaarder trainen dan hij thuis zou kunnen doen. Waarom? Omdat de sporter meer rust kan nemen op een trainingskamp, dus beter kan herstellen van de trainingen. De rust zit voornamelijk in de “afleiding” die je thuis hebt. Dit kan van alles zijn, van school tot een krantenwijk, tot vaak met vrienden afspreken.

Betekent dit dan dat een trainingskamp helemaal niet leuk en zelfs saai is? Nee, natuurlijk niet. Naast dat je meer tijd hebt om te rusten, is er in verhouding ook meer tijd om leuke dingen met je teamgenoten te doen. Dat is niet alleen goed voor de teamgeest, want je wordt er zelf ook beter van. Je leert dan namelijk van en over anderen. Dat gaat bijna automatisch! 

Het succes

Het succes van een trainingskamp heb je volledig zelf in de hand. Stel vooraf de doelen, die je met het trainingskamp wilt bereiken. Wat wil je qua zwemmen verbeteren? Techniek, coördinatie, uithoudingsvermogen (duur en/of snelheid), contact en kennis over teamgenootjes verbeteren, bepaalde boeken lezen tijdens het rusten en bijvoorbeeld meer leren over de mentale processen in de sport of een team. Allemaal doelen om mee bezig te gaan tijdens een trainingskamp. Wanneer je vooraf doelen hebt gesteld en je gaat er 100% voor, dan wordt het trainingskamp bijna gegarandeerd een succes!

Hoe ga je dan 100% voor je doelen? Door er heel bewust mee bezig te zijn. Neem bijvoorbeeld een specifiek techniekaspect in je slag. Om dat te verbeteren moet je elke training daar de hele training mee bezig zijn. Om iets te veranderen, moet je het voor iedere keer dat je het niet goed deed, misschien wel 1000 keer wel goed doen en/of proberen goed te doen! Zo vergroot je jouw kansen om jouw doelen te bereiken! 

Mijn laatste trainingskamp

Mijn laatste trainingskamp was in februari op Las Palmas. Mijn doelen  waren het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen, inhoud en snelheid. Elke training was vanzelfsprekend erg belangrijk. Het trainingskamp bestond voor mij bijna alleen maar uit opstaan, eten, trainen, eten, rusten, trainen, eten en naar bed. Dat lijkt natuurlijk allemaal erg saai, maar door alle rust die ik nam werd ik elke trainingscyclus van drie  dagen beter op alle fronten. Mijn uithoudingsvermogen werd beter, mijn inhoud werd beter en zelfs mijn zwemsnelheid nam toe. Dat was ook waarvoor ik kwam en waar ik mij iedere dag plus elke training volledig op focuste! 

Tot slot

WVZ-ers, ik wens jullie allemaal heel veel succes en natuurlijk veel plezier op jullie trainingskamp! 

Thijs van Valkengoed