Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) al relatief vroeg in het seizoen gezwommen; dit vanwege de planning van de internationale toernooien. Na de Olympische Spelen waren er voor de Nederlandse zwemtoppers weer de eerste serieuze starts in het nieuwe seizoen. Van vrijdag 4 t/m zondag 6 november 2016 vond het ONK plaats in het in 2014 geopende Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp.

WVZ ploeg
WVZ was afgelopen weekend goed vertegenwoordigd met 15 zwemmers: Klaas Arkesteijn, Nicole Bennis, Jasmijn Boon, Sanjiv Gangaram Panday ,Esmee van Geest, Lauren van IJll, Thomas Jansen, Rosey Metz, Chefanja Nunes, Jordy van Oel, Valerie van Roon, Tes Schouten, Nordin Thermoshuizen, Claire Verkijk en Inge Vieveen; gezamenlijk waren zij goed voor 87 starts en namen zij drie maal deel aan een estafette.

Nederlands Kampioene Claire Verkijk
Claire Verkijk, een zwemster die op alle slagen uit de voeten kan, was dit weekend van nationale klasse want zij verraste als jeugdzwemster door er met de nationale titel op de 200 meter wisselslag bij de senioren van door te gaan.

ONK.2016.Tes SchoutenTes Schouten: 3 zilveren medailles en 2 Nederlandse records
Schoolslagspecialiste Tes Schouten blijkt in bloedvorm de laatste weken hetgeen dit weekend resulteerde in drie zilveren medailles op de 50, 100 en 200 meter. Daarnaast zwom zij twee nieuwe Nederlandse Records op de 50 en 100 meter en die zij ook in beide finales nog eens verbeterde.

Valerie van Roon, brons op de 100 meter wisselslag
Valerie van Roon behaalde dit weekend een bronzen medaille op de 100 meter wisselslag. Daarnaast kwam zij heel dicht in de buurt van haar PR op de 100 meter vrij en eindigde zij als 5e op de sterk bezette 50 meter vrije slag.

Estafetteploeg 4×100 vrije slag
Lauren van IJll wist de nodige limieten en PR’s te zwemmen. Daarnaast mocht zij onverwacht deelnemen aan de 4×100 vrije estafette dames. Chefanja Nunes had even daarvoor een handblessure opgelopen en het was verstandig om op dat moment niet te starten. Lauren, die reeds omgekleed was na haar laatste race, heeft zich binnen een minuut omgekleed om een aantal minuten later samen met Inge Vieveen, Nicole Bennis en Jasmijn Boon zich voor de finale te plaatsen op dit sterk bezette nummer. Deze ploeg eindigde overall op een 6e plaats.

Estafetteploeg 4×50 vrije slag
Esmee van Geest, Jasmijn Boon, Jordy van Oel en Klaas Arkesteijn zwommen op vrijdag dit estafette onderdeel, terwijl op zaterdag de teamprestatie op de 4×50 wisselslag werd neergezet door Jasmijn Boon, Tes Schouten, Nordin Termoshuizen en Sanjiv Gagaram Panday.

Individuele zwemnummers

Aan de klasse van een ervaren zwemster als Nicole Bennis valt niet te tornen. Door haar studie heeft ze keuzes moeten maken. Met de nodige starts is Nicole een goed voorbeeld van hoe je met minder trainen nog steeds veel plezier in het zwemmen kunt hebben en op niveau kunt blijven presteren.

Jasmijn Boon moet nog wat wennen aan haar nieuwe situatie na haar bewuste afscheid van het RTC Den Haag. Met haar talent en de juiste focus gaat dit zeker goed komen.

Sanjiv Gangaram Panday mocht 2 x starten op de 50 meter vrije slag. Hij kwalificeerde zich als gedeeld 16e waardoor hij nog een swim-off mocht zwemmen op de 50 vrij om het laatste plekje in de B-finale te bemachtigen. Helaas lukte het hem net niet om alsnog in de finale te komen.

Thomas Jansen zwom de 1500 meter vrije slag als een Zwitsers uurwerk en werd als jeugdzwemmer overall 4e bij de senioren.

Schoolslagspecialiste Rosey Metz is nog wat zoekende naar de juiste vorm en slag, een gegeven dat vaak onderschat wordt op deze moeilijke zwemslag. Maar die vorm komt er zeker weer aan.

oNK.2016.ChefanjaOndanks een lichte handblessure zwom Chefanja Nunes op de zondagochtend PR’s op de 100 wisselslag en de 100 vlinderslag, hetgeen resulteerde in een aantal finaleplaatsen.

Nordin Termoshuizen zwom in een ideaal opgebouwde race naar een PR op de 200 vlinderslag.

En de nodige finaleplaatsen en PR’s waren er ook dit weekend voor Inge Vieveen. Een allround zwemster met inhoud, dat is Inge ten voeten uit.

Met deze zwemprestaties kijkt WVZ terug op een succesvol kampioenschap.
Nu is de focus gericht op het komende weekend waarin de 2e ronde van de (hoofdklasse) competitie van start gaat. 

ONK.2016.Valerie oranje

ONK.2016.Thomas


Met dank aan Kees-Jan Overbeeke en Monique Jansen voor het aanleveren van de mooie foto’s.