De estafettekampioenschappen waren een weerspiegeling van krachtsverhoudingen door heel Nederland. In een te klein overvol zwembad in Doetinchem waar zwemvereniging NDD de gasten met grote gastvrijheid ontving heeft WVZ een top prestatie geleverd.

WVZ is het nieuwe zwemseizoen meer dan uitstekend begonnen met tweemaal een derde plaats voor de jongens en meisjes op de eerste dag (zaterdag) van de NK estafette. Op zondag wisten de senioren dit succes voort te zetten met zilver voor de mannen en een bijna bronzen plak voor de dames.
Bij de meisjes 1993, 1994 en 1995 hebben Larissa Immerzeel, Merle Verkijk, Anne-Marleen van Keulen, Eefje Subroto, Vera van Delden, Géke Heinsbroek, Fleur Hamilton, Kimberley Doets en Manon van Strien een zeer grote bijdrage geleverd voor een derde plaats in het algemeen (ploegenklassement) voor meisjes. Deze gouden ploeg weet zich al drie jaar lang op de NK estafette kampioenschappen bij de beste drie ploegen van Nederland te zwemmen. Op de individuele estafette nummers zwemmen de meisjes met name op de 4×100 meter wisselslag en 4×100 meter rugslag uitstekende prestaties.
Bij de meisjes ouder dan 1996 zwemmen Nicole Bennis, Nacinda Paap, Mijke Witkamp en Sanne van Es individuele persoonlijke records op de schoolslag en volgt de top van Nederland op zeer kleine afstand.
Met de komst van Ensger Kotterink heeft de jongens ploeg een zeer sterke all-round zwemmer binnen de groep. Met een eerste plaats op de 4×100 meter wisselslag hadden Marciano Lynch, Brady Dubois, Jurian Beukers en Ensger een podiumplaats in het algemeen klassement veilig gesteld. Bij de jongste groep talentvolle zwemmers met Timo van der Ende, Krijn de Kievit, Romano Lynch en Floris Kottering, het jongere broertje van Ensger, zwommen op de 4×50 meter vrijeslag naar een 5e plaats van Nederland.

Een podiumplaats voor de zeer sterke groep heren op zondag was zo goed als zeker te verwachten, ook een podiumplaats voor de dames behoorde met de komst van Jolijn van Valkengoed tot de mogelijkheden. In programmanummer 5 werd de rest van Nederland op 4×100 meter schoolslag bijna vernederd door Ellen van de Velde, Inger Wouters, Martine v/d Heide en Jolijn van Valkengoed. Met meer dan 13 seconden voorsprong in een tijd van 4.55.72 was dit een goede stap naar een podiumplaats. Helaas verspeelde de dames de voorsprong in het alles beslissende estafette onderdeel 10×100 meter vrijeslag.
In een zinderende finale met zwemsters Ellen van de Velde, Vera van Delden, Fleur Hamilton, Isabelle Massar, Martine van de Heide, Géke Heinsbroek, Kimberley Doets, Maaike van den Brand, Inger Wouters en Jolijn van Valkengoed kwamen zij enkele seconden te kort voor een derde plaats.

De heren senioren ploeg was vooraf als medaillekandidaat getipt, en maakte dit ook volledig waar door op 3 estafette onderdelen een tweede plaats te behalen en op de afsluitende 10x 100 meter vrijeslag een eerste plaats te veroveren. Het “Golden Ten” estafette team bestond uit Thijs van Valkengoed, Rutger van Oosterhout, Arjan Assink, Mike Stoffer, Mike Dobbe, Raymond van der Merwe, Marcel Thijse en de broers Sander, Wouter en Martijn Smeets.
Met een tijd van 8.52.09 verbeterde zij hun positie op de eeuwige ranglijst.