Twee WVZ-zwemsters gaan van start tijdens de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik op zaterdag 17 augustus. Linda Hoogendam (35 jaar) en Leonie van Noort (25 jaar) gaan het 22 kilometer lange open water avontuur aan. Voor Linda wordt dit alweer haar 6e oversteek, terwijl Leonie voor het eerst aan deze oudste (dit jaar is het 50-jarig jubileum) en langste open water wedstrijd van Nederland mee doet. In deze zwemmarathon is het NK Marathon geïntegreerd, dit is het gedeelte waar Linda en Leonie aan meedoen.

De wedstrijd start zaterdagochtend om 9.00 uur en vanaf 13.00 uur worden de eerste zwemmers verwacht bij de finish voor Café Brakeboer in Medemblik.

Om met Leonie te beginnen, wat heeft ertoe geleid dat jij dacht ‘kom laat ik eens mee doen aan deze zwemmarathon’?
In 2014 had ik mijzelf ook al ingeschreven om mee te doen. Echter werd de wedstrijd toen op het laatste moment afgelast vanwege een windkracht 7 dat opliep naar windkracht 9. Daarna heb ik er niet meer over nagedacht. Het jaar daarna ging ik naar Amerika en toen ik terugkwam uit Amerika was ik niet voldoende fit om daar iets te betekenen. Nu hoorde ik dat dit de laatste keer zou zijn dat de wedstrijd op deze manier zou worden georganiseerd. Mijn ouders hebben mij ook altijd aangespoord om dit te doen. Ze hebben altijd gezegd dat ik er later spijt van zou krijgen als ik het niet zou doen. Dat was een reden waarom ik de eerste keer mijzelf had ingeschreven en nu ook de voornaamste reden.

Je zwemt grotendeels binnenwedstrijden, waarbij je ook de langere afstanden zwemt, welke afstanden zijn dit? 
Ik zwem eigenlijk alleen wat ik leuk vind. Dat is voor mij een standaard rijtje, de 200, 400, 800 vrij en de 200 rug. Dat zijn mijn favoriete afstanden. Daarnaast zwem ik voor de vereniging ook de competitie. En omdat de lange en zware afstanden mij goed liggen, moet ik vaak ook afstanden zoals de 200 vlinder en de 400wissel zwemmen. De 1500 is ook een lange afstand, maar die vind ik eigenlijk niet zo heel erg leuk. Dit jaar heb ik ter voorbereiding op het IJsselmeer ook de 2km en 5km binnen gezwommen.

22 Kilometer open water zwemmen is natuurlijk andere koek. Heb je al eerder dergelijke afstanden gezwommen?
Nee. Ik heb al wel een aantal keer een 10km gezwommen, maar in een wedstrijd heb ik nog nooit meer gedaan. Ik probeer dus bij zoveel mogelijk ervaren zwemmers informatie in te winnen. Zo vraag ik veel aan Linda, die heeft het al een paar keer gedaan en voorziet mij van advies.

Hoe heb je je hierop voorbereid?
Ik heb halverwege het jaar tegen Tom (WVZ-trainer Tom van Duijn, red.) gezegd dat ik het IJsselmeer over wilde zwemmen. Toen heb ik de keuze gemaakt om daar echt voor te gaan en ben ik een stuk meer lange afstanden gaan trainen. Daarnaast heb ik dus ook de 5km in het zwembad gedaan ter voorbereiding. Afgelopen weken had ik ook de luxe om onder leiding van Karin samen met Max en Thomas te trainen. De laatste 3 weken voor de oversteek zal ik vooral mijn eigen trainingen schrijven. Gelukkig heb ik daar het afgelopen jaar wat meer oefening in gehad. Het komt er wel op neer dat ik een aantal trainingen van 15km moet gaan doen om zowel het duurvermogen als mijn mentale weerbaarheid te verhogen.

Wie is jouw begeleider?
Tom van Duijn gaat mij begeleiden. Hij is ook mijn coach in het zwembad. Tom weet precies wie ik ben en hoe ik op dingen reageer. Dit is wel handig aangezien je bij een 22km waarschijnlijk wel een paar keer een dip krijgt en je coach je daar doorheen moet krijgen. Ik vind Tom een prettige coach en ik werk goed met hem samen, dus ik ben super blij dat hij mij hier gaat begeleiden.

Linda, dit is alweer de 6e keer dat je aan deze NK Marathon meedoet. Vorig jaar was je eindtijd 7 uur 26.51.32 waarmee je de 4e plaats behaalde en een overall 12e plaats innam. Wat is je doel dit jaar?
Mijn doel is, zoals andere jaren, de overkant te halen. Want ook al heb je het IJsselmeer al vaker gedaan, het blijft een grote uitdaging om hem weer over te zwemmen. Dat komt doordat het iedere keer andere omstandigheden zijn en je niet van te voren precies weet wat je te wachten staat.

En hoe zag jouw voorbereiding er dit jaar uit?
Een beetje hetzelfde als andere jaren. Alleen dit jaar heb ik in de maand mei 12x een mijl (1.6km) gezwommen. Hierbij zwom ik ieder uur een mijl. De afgelopen weken heb ik 4x in de week getraind. Waarvan 1 training waarbij ik meer dan 5 uur in het water lag. De andere trainingen waren tussen de 2 en 4uur. Dit jaar heb ik de trainingen in het buitenbad afgewisseld met trainingen in het buiten water.

Wie is jouw begeleider?
Dit jaar is Karin van Nassau-Van de Heuvel mijn begeleider. Het is de eerste keer dat zij me gaat begeleiden. Zij heeft al heel vaak iemand begeleid op het IJsselmeer.

En dames, hebben jullie nog fans die meegaan?
Leonie: Aangezien mijn ouders mij altijd hebben aangespoord om de oversteek te doen, heb ik ze natuurlijk wel gevraagd om te komen kijken. Ze hebben hun vakantie ervoor moeten verplaatsen, maar ze zullen er wel bij de finish zijn. Daarnaast hoop ik ook dat er nog wat zwemmers van WVZ komen kijken. Het lijkt mij onwijs leuk om op die manier de haven in te komen zwemmen!

Linda: Op de boot zelf mogen eigenlijk geen andere mensen mee. Dus de supporters staan in Medemblik. Mijn moeder en broer zullen daar zijn. Verder weet ik het nog niet. Maar het is juist het leukste als er veel supporters staan in de haven. Het is namelijk erg fijn dat je na uren zwemmen nog even het laatste stukje wordt aangemoedigd.

Meer informatie over deze wedstrijd is na te lezen op deze website.