Feija de Bruin is de enige zwemmer binnen WVZ die in de paralympische klasse uitkomt. Ook tijdens de NJJK gaat zij van start; elke dag zwemt zij 2 afstanden en naar verwachting ook 2 finales. Dit betekent dat zij zo’n 15 starts in vier dagen zal hebben. Daarom even aandacht voor deze 13-jarige zwemster die al sinds haar 6e jaar bij WVZ zwemt.

Feija!
Feija woont met haar familie in Zoetermeer, is net 13 jaar, gaat naar het Picasso Lyceum en zit in de tweede klas van het Gymnasium. Naast haar grote hobby zwemmen, houdt zij ook van het maken van bergwandelingen in haar vakantie en is zij liefhebber van actie, fantasy en mythologie boeken, zoals de Percy Jackson reeks en Kronieken van de onderwereld.

Gezien haar handicap is sprinten geen optie voor Feija. Heel erg is dat niet, want hoe langer de zwemafstanden zijn, hoe vrolijker zij wordt. Haar favoriete afstanden zijn de 200 meter wisselslag en de 400 meter vrije slag. Het liefst zwemt zij de 800 meter vrije slag, maar die afstand wordt helaas niet gezwommen in haar klasse.

Waarom zwemt Feija in de paralympische klasse?

Feija heeft extreme hypermobiliteit, hetgeen betekent dat haar bindweefsel zwak is waardoor banden en pezen slap zijn. Hierdoor raken haar gewrichten, zoals knieën, schouders, vingers, regelmatig uit de kom. Inmiddels is Feija hier wel een beetje aan gewend, maar het is altijd pijnlijk en vaak onvoorspelbaar. Door deze handicap is zij ingedeeld in de paralympische zwemklasse, S10. S10 is een classificatie van allerlei handicaps waar geen andere ‘gehandicaptencode’ voor is. Dit kunnen zowel zichtbare als niet-zichtbare handicaps zijn.

Paralympische Nederlandse Junioren/Jeugd selectie
Halverwege dit seizoen is Feija opgenomen in de Nederlandse Paralympische Junioren/Jeugd selectie. Eén keer in de 6 weken volgt zij een training in Amersfoort bij de KNZB onder leiding van trainster Jeanet Mulder.

Feija, fijn dat we nu iets meer over jouw achtergrond weten, we wensen je veel succes de komende dagen!