Afgelopen weekend, 12 t/m 14 december 2014, vond de Amsterdam Swim Cup plaats in het altijd sfeervolle Sloterparkbad. Een internationaal kwalificatietoernooi waar de zwemmers zich konden plaatsen voor diverse grote toernooien in de zomer van 2015. Voor de senioren ging het om het WK in Kazan (Rusland), de Jeugd kon zich plaatsen voor de European Games Baku (Azerbaijan), dit evenement wordt voor de eerste keer georganiseerd en het EJK is hierin geïntegreerd, en voor de Junioren betrof het een ticket naar Tiblisi (Georgië), waar het EYOF (European Youth Olympic Festival) zal plaatsvinden. Claire Verkijk had deze zomer in Hongarije al onder de limiettijd gezwommen op de 200m wisselslag en wist dit zaterdag nogmaals te doen, waarmee ze haar plek in de Eyof-ploeg heeft bevestigd.

Na een aantal super toernooien op rij was de Swimcup een toernooi met wisselende prestaties. Maar juist het feit dat het ook wel eens wat tegen kan zitten hoort bij sport; leren omgaan met teleurstelling is zelfs een van de belangrijkste aspecten om uiteindelijk heel ver te kunnen komen.Het toernooi was trouwens wel een feest om bij te zijn: goed georganiseerd, een heel sterk internationaal deelnemersveld en een prachtig scorebord waar heel veel informatie vanaf te halen was. WVZ was alle dagen in 1 of meer finales vertegenwoordigd; dat is zeker iets om trots op te zijn op zo’n sterk bezet toernooi.

Anja, Anouk, Jasmijn, Tes, Melissa en Nordin

Anja was de eerste finalist; op vrijdag zwom zij de 50 rug en plaatste zich als 6e voor de finale. Deze positie hield ze in de finale vast, waarbij ze haar tijd zelfs nog iets kon aanscherpen. Twee keer op een dag de 50 rug afleggen onder de 30 seconden (op lang bad) is een mooi kunststukje, zeker als je maatschappelijke carrière inmiddels voorrang heeft boven het zwemmen en je daardoor al enkele jaren beduidend minder kan trainen dan de overige finalisten.

Ook Anouk kwam op vrijdag aan de start op de 50 rug. Voor haar was het heel bijzonder om na langdurige uitval wegens schouderproblemen weer deel te kunnen nemen aan een wedstrijd op dit niveau. Helaas moest zij haar starts op zondag afmelden wegens ziekte. Ook Jasmijn werd geplaagd door ziekte. Gelukkig geen koorts, waardoor ze wel kon starten, maar helaas was ze niet fit. Ze zwom desondanks mooie races, alleen ontbrak de power om op haar beste onderdelen echt te kunnen knallen.Desondanks haalde ze als jeugdzwemster de finale op zowel de 100 als de 200 rug, wat haar wel een mooie ervaring opleverde. Het is immers heel speciaal om in zo’n groot en vol zwemstadion in de spotlights richting jouw baan te mogen lopen.Tes kwam op alle schoolslagonderdelen aan de start. Op de 50 meter viel ze goed in haar slag; ze zwom op dat onderdeel haar snelste tijd en had echt haar oude ritme weer te pakken. Op de 100 en 200 meter was de spanning wat te groot, wat op de schoolslag funest is voor het kunnen pakken van de juiste timing. Op de 50 heeft ze echter laten zien wat ze kan, dus dat gaat op die andere afstanden zeker weer goed komen. Ook Melissa had last van de spanning. Zij wilde op de 50 vrij graag laten zien wat ze kan, maar dat resulteerde in een te gehaaste race. Het was echter wel een hele mooie ervaring om op dit niveau mee te mogen zwemmen. Dat gold ook voor Nordin. Zijn 200 vrij liep niet lekker, maar gelukkig kon hij op de 50 rug wel een hele mooie tijdsverbetering noteren.

Leonie, Joëlle en Valerie

Leonie zwom dit toernooi als”tussenwedstrijd” en had daarom geen specifieke voorbereiding gevolgd. Haar 400 vrij was technisch wat slordig, maarop de overige afstanden werden de gemaakte technische afspraken goed opgevolgd. Op de 800 vrij zwom Leonie in de finale en behaalde daar een hele mooie 3e plaats. Joëlle had zich in de trainingsopbouw wel echt op dit toernooi gericht. Op vrijdag en zaterdag voerde ze de gemaakte afspraken perfect uit; helaas leverde het nog niet het gehoopte resultaat op, maar het is wel een mooie basis om op verder te kunnen gaan. Op zaterdag bereikte ze wel de finale op de 200 wisselslag, waarbij ze in de avond haar serietijd met bijna een volle seconde wist te verbeteren.

Valerie heeft een keurig toernooi gezwommen. Geen superuitschieter deze keer, maar dat wordt als je tijden al zo scherp zijn natuurlijk ook steeds lastiger. Wel een heel constant toernooi, met tijden die in de ochtend steeds al heel dicht bij haar beste tijden lagen of er zelfs onder zaten (50 vlinder en 100 vrij).Op de 50 vrij zwom ze in de series een hele mooie race, waarbij ze met 25.77slechts 0.08 seconde boven haar eigen nationale record voor 16 jarigen bleef. Ze plaatste zich daarmee als “jonkie” voor de finale, waarbijze tussen grote namen als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker zwom. Dat is natuurlijk een hele bijzondere ervaring! Omdat Valerie een killer is in finales, werd er vol verwachting uitgekeken naar wellicht een verbetering van haar record, maar het liep in deze race net wat minder dan in de ochtend. Wel zwom ze wederom onder de 26 seconden, en datis echt niet iets wat je “zomaar” even doet.

Claire een Eyof limiet

Het beste nieuws is voor het laatst bewaard: Claire nam als juniordeel aan dit toernooi omdat dit door de KNZB was aangewezen als kwalificatiemoment voor de EYOF (European Youth Olympic Festival); ook in april (Swimcup Eindhoven) en juni (NJJK) kan er worden gekwalificeerd, dus er was nog geen noodzaak om nu al specifiek voor te bereiden. Maar omdat het pr van Claire op de 200 wisselonder de kwalificatienorm ligt, was het absoluut een poging waard om nu al te voldoen aan deze norm. Dat is haar inderdaad gelukt en dat is, zo vroeg in het seizoen en zonder taper, ontzettend knap: Claire, gefeliciteerd! Dat er op vrijdag op de 200 vrij zelfs een pr op het scorebord kwam, was een mooie bonus.

Clinic voor WVZ zwemmers

Rest nog te vermelden dat op zaterdag een groep WVZ-zwemmers tussen de 10 en 16 jaar heeft deelgenomen aan de clinic die in de pauze tussen series en finales werd georganiseerd.Aansluitend aan de clinichadden ze een prima plek op de tribune om naar de finales te kijken. Ze hadden geluk met de gekozen dag (op zondag werd er een zelfde evenement georganiseerd): op zaterdag werd aan het begin van de finale de Nederlandse ploeg gehuldigd die het de week daarvoor bij de WK in Doha zo ontzettend goed had gedaan. Bovendien stonden op zaterdag 3 WVZ-zwemsters in de finale (Jasmijn, Joëlle en Valerie), dus dat was erg leuk om mee te maken.Deze groep werd met de bus opgehaald bij De Veur en daar’s avonds ook weer naar terug gebracht; wel jammer dat de bus’s avondsveel te laat kwam, waardoor de groep nadeSwimcupeen behoorlijke tijd moest wachten. Gelukkig werd deze tijd nuttig besteed met de jacht op handtekeningen van de bekende zwemmers die voorbij kwamen.