Op zaterdag 8 augustus vond de NK Marathon plaats. Van Stavoren naar Medemblik. Dit is 22km.

In 2011 en 2012 heb ik ook meegedaan met deze wedstrijd. Vorige jaar stond ik klaar in Stavoren maar toen bleken de weersomstandigheden zo slecht (windkracht 9 op het IJsselmeer) dat de wedstrijd werd afgelast.

Dit jaar ging ik dus voor mijn derde keer proberen het IJsselmeer over te zwemmen. Ik vond het best spannend omdat ik nu een andere voorbereiding had gehad dan de andere jaren maar had toch wel vertrouwen dat ik het kon.

Briefing:
Bij deze wedstrijd komt meer bij kijken dan naar de locatie gaan en je afstand zwemmen. Op vrijdag avond wordt alle deelnemers + coach verwacht in Medemblik voor een briefing. Hier krijg je o.a. de laatste informatie over de wedstrijd te horen, naast welke boot je gaat zwemmen en wat de weersverwachting is. Dit jaar zou het een stuk beter zijn dan afgelopen jaar. Windkracht 4 uit het noorden, watertemperatuur rond de 19 graden, temperatuur 19 graden en zonnig weer. Prima omstandigheden.

Zaterdag ochtend de eerste 3 uur voor de start:
De volgende ochtend wordt iedereen om 6.00 in de haven van Medemblik verwacht. De jury leden gaan met een boot naar de overkant. En de zwemmers met auto’s.

In Stavoren aangekomen ga je eerst kennis maken met de schipper die je de hele tocht begeleid. Iedere zwemmer heeft namelijk een eigen boot. Op iedere boot zit je coach (die is er om je aanwijzingen te geven, in de gaten te houden en eten/drinken aan te geven) en een jurylid (houd de zwemmer in de gaten of alles volgens de regels gaat, houdt je slagfrequentie bij om te zien of het nog goed met je gaat).

De boot bepaald de route. Want als je het zelf doet kom je nooit op de juiste plek aan want in het water zie je niet de overkant. Met de schipper bespreek je aan welke kant van de boot je gaat liggen. Het is hier bij het handigst dat je uit de wind ligt.

Daarna is het tijd om je klaar te maken. Badpak aan en invetten. Je wordt dan met een dikke laag vet ingesmeerd. Dit is tegen de kou en vooral om schuurplekken te voorkomen.

Ondertussen waren de juryleden aangekomen en kregen te horen dat het toch en zware tocht gingen worden vanwege de wind en de golven.

Naar de start:
De zwemmers worden met een boot naar de start gebracht. Daar ga je op een lijn liggen voor het startsignaal. De eerste 20/30 minuten zwem je niet naast de boot omdat de groep te dicht bij elkaar ligt. Er ligt een boot vooraan die je het eerste stuk moet volgen. Ik lag snel alleen waardoor ik vrij snel mijn boot naast mij kreeg zodat ik uit de wind kon liggen.

20150808 NK22km 4Bij langere wedstrijden is het erg belangrijk dat je tijdens de wedstrijd eet en drinkt. Ik drink ieder kwartier en eet ieder uur een stuk banaan. Hierbij mag je niet even rustig het water uitklimmen, je moet in het water blijven en je coach heeft een stok waar aan een bekertje in zit die je dus tijdens het zwemmen eruit moet pakken. Dit was dit keer af en toe best een uitdaging om de beker te pakken. Want door de golven ga je niet alleen zelf op en neer maar de boot ook. Maar uiteindelijk helemaal goed gekomen.

Driekwart van de tocht heb ik heerlijk gezwommen, het laatste deel werd het wat zwaarder door dat de golven heftiger werden. Uiteindelijk kwam de haven van Medemblik inzicht.

De finish:
De laatste 350 meter is in de haven van Medemblik. Dit is altijd het leukste stuk. Niet alleen omdat je weet dat je er bijna bent maar ook omdat er veel mensen staan te kijken en je staan aan te moedigen.

Bij de finish bleek ik 14de in totaal te zijn geworden en 5de dame. Er waren 3 zwemmers uitgestapt. Uiteindelijk heb ik er 6 uur en 29 minuten over gedaan. Dit was de langzaamste tijd van mijn drie oversteken maar in het open waterzwemmen en vooral bij het IJsselmeer ben je erg afhankelijk van verschillende omstandigheden dat je de verschillende tochten niet met elkaar kan vergelijken.

De foto’s van Linda staan hier.

Ook is er een leuke film gemaakt van de wedstrijd, die staat hieronder.